Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Роман про Голодомор викинули зі шкільної програми?

З нового підручника з української літератури для 11 класів зникне роман Василя Барки "Жовтий князь", який розповідає про Голодомор в Україні. Роман буде рекомендований лише для додаткового самостійного читання.

Натомість у підручнику з'явиться розділ "Українська російськомовна поезія", у межах якого школярі познайомляться з творчістю Миколи Ушакова, Бориса Чичибабіна, Леоніда Вишеславського і Леоніда Кисельова, пишуть Коментарі.

Крім того, школярі і надалі вивчатимуть творчість Івана Драча, Ліни Костенко, Дмитра Павличка, незважаючи на те, що ще в червні міністр освіти Дмитро Табачник заявляв про намір урізати курс української літератури.

Тоді чиновник заявляв, що в курсі української літератури буде представлено більше письменників-класиків, на яких ґрунтувалася висока духовна література XIX - початку XX століття.

За неофіційною інформацією, деякі фахівці пропонували включити до шкільної програми твори, в яких головна дія розгорталося у минулому столітті в Україні. Зокрема, мова йшла про роман Миколи Островського "Як гартувалася сталь" і роман "Біла гвардія" Михайла Булгакова. Проте ці ініціативи не знайшли підтримки.

Необхідність створення нового підручника обумовлена переходом української середньої освіти з 12-річної на 11-річну систему.

Нагадаємо, що минулого тижня Міністерство освіти затвердило концепцію літературної освіти. Раніше повідомлялося, що, згідно з документом, тепер окремим курсом у школах викладатиметься російська література. Однак у відомстві це заперечили, зазначивши, що російська література як і раніше входитиме до курсу зарубіжної, просто їй відводитиметься особлива роль, оскільки вона формувалася у взаємодії з українською.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ