Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Росія дає мільярди на недолугий атомний проект в Україні?

Україна планує отримати російський комерційний кредит на добудову енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС. Хоча національний ядерний регулятор ще у червні 2013 року повідомив, що основні концептуальні рішення проекту ХАЕС №3 і 4 неможливо реалізувати на майданчику станції. Початок реалізації проекту у нинішньому вигляді призведе до зростання зовнішнього боргу нашої держави, збільшення економічної та енергетичної залежності від Росії та зростання ризиків від використання атомної енергії. Повідомила прес-служба ГО «Екоклуб».

9 січня ц.р. в багатьох ЗМІ була поширена заява Урядового уповноваженого з питань співробітництва з РФ, країнами СНД та іншими регіональними об'єднаннями Валерія Мунтіяна про те, що «Україна може отримати на розвиток вітчизняної атомної енергетики близько 6 млрд. дол. США». Такі домовленості нібито були досягнуті в ході засідання Українсько-Російської міждержавної комісії. «Комісія дала доручення урядам двох країн вжити невідкладних заходів, які будуть сприяти зростанню обсягів інвестицій в 2014 році. Зокрема, … підготувати пропозиції щодо спорудження 3 і 4 енергоблоків Хмельницької АЕС».

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) 14 червня 2013 року прийняла Постанову Колегії, в якій, зокрема, зазначається, що «системи, важливі для безпеки…фізично "не помістяться" в існуючі будівельні конструкції блоків №3 і 4 ХАЕС»; «інформація базується на вимогах, що діють в Російській Федерації, і не враховує вимоги норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, що діють в Україні» та міститься ряд інших зауважень. На майданчику планованих блоків № 3 та 4 ХАЕС знаходяться конструкції, що були споруджені більше 25 років тому. Вони проектувалися під інший тип реактора. Конструкції багато років були затоплені і немає інформації про можливість їх використання для спорудження нових блоків. Умови конкурсного відбору типу реакторної установки містили вимогу використати існуючі конструкції, що дозволило перемогти російській компанії ЗАТ «Атомстройекспорт».

«Ми у Екоклубі сподіваємося, що ДІЯРУ продовжить відстоювати виконання вимог безпеки у ядерній галузі. В контексті Хмельницької АЕС це, очевидно, означатиме відмову ввести в експлуатацію названі блоки, навіть після завершення так званої добудови. Якщо проект блоків все ж міститиме необхідні важливі для безпеки системи, то доведеться зносити бетонні конструкції за кілька метрів від працюючих блоків. Важко повірити, що така діяльність буде дозволена. Початок спорудження блоків №3 і 4 ХАЕС означатиме для українського народу по-перше, зростання енергетичної та економічної залежності від Росії; по-друге, небезпечне будівництво на майданчику АЕС. Складається враження, що Міністерство енергетики та Енергоатом зацікавлені не в кінцевому результаті, а у самому процесі спорудження» - говорить Андрій Мартинюк, голова ради ГО «Екоклуб» з м. Рівне

Підписана у 2010 році Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків №3 і 4 Хмельницької АЕС окреслює умови надання російського кредиту: державні гарантії та вживання виключно російського ядерного палива. Іншими словами, у разі відсутності прибутків від проектованих блоків повертати кредит доведеться українцям за рахунок податків. А у разі роботи блоків Енергоатом купуватиме російське ядерне паливо за ціною, яку встановлюватимуть росіяни. Згідно проектної документації блоків №3 та 4 ХАЕС, Західний регіон України не потребуватиме додаткових генеруючих потужностей на час планованої експлуатації блоків. Тому вироблену електрику планується експортувати та/або передавати на енергодефіцитний Схід держави. Наразі необхідних для такої діяльності ліній електропередач не існує.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ