Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією  |  Політика

Росія є причиною конфлікту на Донбасі - Парламентська асамблея НАТО

ПА НАТО назвала Росію причиною конфлікту і кризи на Донбасі, - Укрінформ.

Втручання Росії є головною причиною того, що на сході і півдні України триває збройний конфлікт і гуманітарна криза.

Про це йдеться в ухваленій у понеділок у Гаазі резолюції 60-ї щорічної сесії Парламентської асамблеї НАТО про підтримку суверенітету і демократії України. Спеціальним доповідачем був депутат Сейму Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Пряме, а також приховане втручання Росії, включаючи перекидання військ в уніформі без розпізнавальних знаків на територію України, є головною причиною продовження збройного конфлікту і гуманітарної кризи на півдні і сході України», - заявили парламентарії країн НАТО.

Вони закликають Російську Федерацію припинити спроби із дестабілізації України, публічно закликати проросійських сепаратистів скласти зброю, розпочати переговори з керівництвом України щодо політичного врегулювання кризи та повернути Крим до української юрисдикції, припинити пропагандистську кампанію, що підживлює антизахідні і шовіністичні настрої серед росіян.

Парламентарії закликали свої уряди продовжувати санкції, доки Росія не покаже свою волю дотримуватися міжнародного права і норм, скасує незаконні і нелегальні територіальні придбання та поводитиметься як відповідальний і нейтральний учасник у просуванні мирного врегулювання конфлікту.

У документі Асамблея наголошує на моральних зобов'язаннях євроатлантичної спільноти з підтримки України у боротьбі за територіальну цілісність і суверенітет, а також обраний шлях до більшої євроатлантичної інтеграції, підкреслюючи, що третя сторона не має права вето на цей процес.

Асамблея висловлює найсуворіше засудження нелегальної окупації й анексії Криму Росією, вторгнення на українську суверенну територію на порушення Будапештського меморандуму 1994 року, Гельсінського заключного акту, Хартії ООН, Основоположного акту НАТО-РФ, а також інших положень міжнародного права.

Водночас висловлюються занепокоєння щодо крихкого статусу режиму припинення вогню, продовження нестабільності на півдні і сході України, погіршення ситуації з правами людини щодо кримських татар та інших меншин під російською окупацією.

Асамблея визнає вагомий внесок, що зробила Україна як партнер НАТО, включаючи участь в операціях під керівництвом НАТО та участь у силах швидкого реагування.

Парламентарії вкотре підтвердили узяте у 2008 році на Бухарестському саміті НАТО зобов'язання щодо того, що Україна і Грузія набудуть членства у НАТО, якщо вони цього забажають і виконають критерії.

Асамблея закликає уряди і парламенти Північноатлантичного Альянсу забезпечити і швидко імплементувати зобов'язання, узяті на підтримку України, та опрацювати додаткові політичні, фінансові, економічні, матеріально-технічні заходи для допомоги Україні в її зусиллях із захисту територіальної цілісності та розбудові сильної, відповідальної і демократичної держави, що гарантує права людини і верховенство права; надати підтримку дипломатичним зусиллям для мирного врегулювання збройного конфлікту, який підтримує Росія, та запобігти утворенню нового «замороженого конфлікту». Необхідно також чітко і однозначно заявити, що анексія Криму ніколи не буде визнаною; імплементувати заходи, визначені для підвищення оборонної спроможності Альянсу на східних кордонах; продемонструвати солідарність та посилити підтримку союзникам, які найбільше уражені контрзаходами Росії у відповідь на санкції; протидіяти кампанії Росії із дезінформації; заохочувати більшу незалежність від російського газу і нафти в Європі; тримати двері відкритими для подальшого розширення Альянсу.

ПА НАТО закликає уряд і парламент України продовжувати демократичні реформи, включаючи розбудову політичної системи із широким залученням зацікавлених сторін, що базується на дотриманні верховенства права, забезпеченні прав меншин та прав людини; рішуче і без винятків продемонструвати конкретні дії щодо подолання вже сьогодні корупції, соціальної залежності між різними верстами населення та олігархічного впливу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ