Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Росія має сплатити "Укрнафті" $44 млн за втрачені інвестиції в Криму, - Верховний Суд Швейцарії

Рішенням від 12 грудня 2019 року Верховний Суд Швейцарії залишив без задоволення заяву Російської Федерації про скасування міжнародного арбітражного рішення на користь ПАТ «Укрнафта». Про це повідомляє прес-служба Укрнафти.

12 квітня 2019 року міжнародний арбітражний суд присудив стягнути з Російської Федерації на користь ПАТ «Укрнафта» понад 44 мільйони доларів США компенсації за експропріацію інвестицій ПАТ «Укрнафта» в Автономній Республіці Крим. 

У травні 2019 року Російська Федерація звернулась до Верховного Суду Швейцарії з вимогою скасувати це рішення міжнародного арбітражного суду. 

12 грудня 2019 року Верховний Суд Швейцарії своїм рішенням відмовив Російській Федерації.

Крім того, Верховний Суд Швейцарії зобов’язав Російську Федерацію сплатити ПАТ «Укрнафта» 155 000 швейцарських франків судових витрат. ПАТ «Укрнафта» розраховує на те, що Російська Федерація поставиться до остаточного рішення Верховного Суду Швейцарії з повагою і проявить цивілізованість у виконанні принаймні цього рішення. 

Рішення Верховного Суду Швейцарії від 12 грудня 2019 року є остаточним і оскарженню не підлягає. Це рішення ставить крапку у спробах Російської Федерації позбавити ПАТ «Укрнафта» можливості отримати компенсацію за експропрійовані в АР Крим інвестиції.

Рішенням міжнародного арбітражного суду, яке РФ просила скасувати, на Російську Федерацію покладено відповідальність за дії збройних формувань, які у квітні 2014 року здійснили силове захоплення адміністративного офісу й автозаправних станцій ПАТ «Укрнафта» в АР Крим, після чого інвестиції ПАТ «Укрнафта» були формально експропрійовані окупаційною владою, яку РФ встановила в АР Крим після анексії. 

Нагадаємо, раніше Верховний Суд Швейцарії залишив без задоволення вимогу Російської Федерації про скасування рішення міжнародного арбітражного суду про наявність у нього юрисдикції розглядати спір між ПАТ «Укрнафта» і Російською Федерацією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ