Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія не менш небезпечна, ніж ІДІЛ, - голова МЗС Бельгії

Міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс закликає звернути особливу увагу на небезпеку для Європи у контексті збройної агресії Росії в Україні.

Про це Рейндерс наголошує у своїй книзі «Європа-Росія», яка 30 червня побачила світ у Бельгії, передає «Радіо Свобода».

«Треба міркувати над новим діалогом із Росією на середню та віддалену перспективу, але це не є завадою для вирішення короткотермінових питань, зокрема, як припинити військові дії Росії на сході України», – заявляє очільник зовнішньополітичного відомства Бельгії.

В центрі уваги видання «Європа-Росія» – вирішальне питання для європейської безпеки: які політичні та які економічні відносини розвивати з Росією Володимира Путіна нині, коли ЄС переживає власні труднощі та має проблеми з ухваленням рішень.

Головну думку цієї книги автор формулює так: люди в Бельгії чи Франції зосереджені, насамперед, на загрозах із Півдня – на небезпеці джигадизму так званої «Ісламської держави» і тероризмі. Водночас, те, що сьогодні діється в Україні, несе таку саму велику небезпеку.

«У Брюсселі чи в Парижі ми в першу чергу говоримо про тероризм, що походить із Півдня. Але підіть до балтійських країн: ви побачите, що перша тема там – це Україна, друга – теж Україна, а, якщо ви захочете говорити про щось інше, – вам запропонують говорити про ту ж Україну», – зазначає Рейндерс, додаючи, що відтак треба бути дуже уважними щодо дебатів з Росією.

Автор наголошує, що Європі необхідно виявити жорстку позицію у розмові з Росією про Україну.

«Найнагальніше – це, очевидно, дуже жорстка розмова з Росією щодо України. Але надалі треба думати й про новий діалог з Москвою, яку я у цьому дусі відвідав кілька разів», – додає бельгійський дипломат.

Саме це, на думку Рейндерса, буде центральним геополітичним питанням наступних місяців і років.

Бельгія, як і низка західноєвропейських держав ЄС, притримується поміркованої позиції щодо конфлікту в Україні та відстоює вплив санкцій на Росію аж до повної реалізації Мінських угод.

Водночас, міністр закордонних справ Бельгії Дідьє Рейндерс неодноразово заявляв, що «нормалізація відносин ЄС та Росії йдуть пліч о пліч з нормалізацією ситуації на Донбасі. Відносини з російськими партнерами прямо залежать від прогресу у східних областях України».

Категорично засуджує МЗС Бельгії і незаконну анексію Криму, яку, за словами Рейндерса, «ніколи не можливо забути» і яка «довго кидатиме тінь на відносини ЄС і Росії».

Укрінформ

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ