Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Росія оскаржує в британському суді рішення щодо «боргу Януковича» на 3 млрд доларів

Росія оскаржила у Верховному суді Великобританії рішення апеляційного суду Англії у справі про борг України на 3 млрд доларів.

Про це повідомив російський Мінфін, на який посилаються Ведомости, пише mind.

Апеляційний суд раніше виніс рішення, що аргумент Києва про випуск суверенних євробондів нібито під тиском Москви повинен бути розглянутий судом першої інстанції в ході повноцінного процесу. Три інших аргументи України апеляція відхилила.

Досі всі розгляди щодо спору проводилися за спрощеною процедурою, зазначає видання.

У російському Мінфіні вважають, що позиція України про тиск, який було вчинено щодо неї, «не може бути правовою аргументом захисту стосовно платіжними зобов'язаннями України за єврооблігаціями».

На їх думку, відповідно, повноцінного судового процесу для вирішення цього спору не потрібно.

В РФ зазначають, що якщо Верховний суд Великобританії скасує рішення апеляційного суду, то Україна втратить право оскаржувати попереднє рішення Високого суду Лондона і буде зобов'язана погасити облігації. За інформацією Мінфіну, розгляд апеляції відбудеться в Верховному суді не раніше червня 2019 року.

Облігації на $3 млрд Росія купила в України в грудні 2013 року з ініціативи колишнього президента Януковича. Вони мали піврічний купонний період зі ставкою 5% і підлягали погашенню 20 грудня 2015 року. Україна виплатила купонний дохід за три перших півріччя, але потім припинила платежі і не погасила номінал. У березні 2017 року Високий суд Лондона зобов'язав Україну виплатити Росії номінальну вартість облігацій в сумі $3 млрд, а також $75 млн купонного доходу і штрафні відсотки. На думку суду, в України були відсутні правові підстави для невиконання платіжних зобов'язань за єврооблігаціями.

Однак у вересні Україна виграла апеляцію в суді Англії в справі про «борг Януковича», й апеляційний суд Англії відправив на новий розгляд рішення про сплату боргу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ