Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Росія припиняє роботу в СЦКК на Донбасі

Росія припиняє роботу в СЦКК на Донбасі. До цього часу до складу СЦКК входили представники української та російської сторін, а також терористичних організацій «ДНР» і «ЛНР», - УНІАН.

Росія припиняє роботу свого представництва в Спільному центрі контролю і координації припинення вогню і стабілізації лінії зіткнення сторін (СЦКК) на Донбасі, російські офіцери покинуть Україну 19 грудня через «напруженою морально-психологічної обстановки» і «зневажливого ставлення українських військовослужбовців». Як передає кореспондент УНІАН у РФ, про це йдеться в заяві МЗС Росії.

«В порушення домовленостей президентів РФ і України щодо створення та розміщення СЦКК українська сторона свідомо створювала для вхідних в його склад наших військовослужбовців напружену морально-психологічну обстановку, чинила перешкоди для виконання ними своїх службових обов'язків. Зокрема, російським офіцерам обмежувався доступ до лінії зіткнення, перевірці несення служби на спільних спостережних пунктах, розгорнутих на підконтрольній території Україні. Справа доходила до заборон на спілкування з місцевим населенням. Мали місце випадки неповажного ставлення українських військовослужбовців до своїм російським колегам», - стверджують автори заяви.

Також в МЗС РФ підкреслюють, що з 1 січня 2018 року Україна планує запровадити новий порядок в'їзду і перебування громадян Росії на своїй території, відповідно до яких ті повинні будуть завчасно повідомляти свої докладні персональні дані українській владі.

Ця норма не відповідає положенням угоди між урядами РФ і України про безвізові поїздки громадян двох країн від 16 січня 1997 року і неприйнятна для російських військовослужбовців, вважають в МЗС РФ.

«В таких умовах подальша робота представництва збройних сил Російської Федерації в СЦКК стала неможливою. 19 грудня 2017 року входять до складу Центру російські офіцери покинуть територію України», - йдеться в заяві.

У МЗС Росії нагадали, що у вересні 2014 року на сході України розпочав роботу СЦКК, покликаний сприяти реалізації Мінських угод. Центр був створений на прохання української сторони та згідно з домовленостями на рівні президентів Росії і України. До складу СЦКК входять представники Збройних сил України та збройних сил РФ (75 офіцерів, які змінюються кожні три місяці). На початковому етапі до його складу входили і бойовики.

У МЗС РФ заявили, що з моменту створення СЦКК став одним з важливих механізмів врегулювання на сході України, що грає істотну роль в справі моніторингу ситуації та надання сприяння вирішенню спірних питань в зоні розмежування сторін у Донбасі.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ