Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Росія вкрала гроші українських вкладників Ощадбанку СРСР, – експерт

Росія фактично вкрала кошти українських вкладників Ощадбанку СРСР. Про це учора, 20 березня, в ефірі Громадське.ТБ заявив експерт Борис Соболєв.

«У 1991 році, коли існував Радянський Союз, з рахунків Сбербанка СССР республіканська контора в Україні, Білорусі і т. д. вилучили ці кошти вкладників і передали їх до Москви, в центральну контору. Центральна контора віддала Міністерству фінансів з тим, щоб було прокредитовано дефіцит бюджету 1992 року. Отже, в нормальній країні цим вкладникам видали б облігації з якимось відсотком. На той час це було б приблизно 3%. Що далі відбулося? Союз руйнувався. В 92 році ми перейшли на самостійні бюджети. Ніякої субвенції Україна, Білорусь чи будь-хто не отримували», – розповів Борис Соболєв.

«Тому прем’єр Фокін в квітні 92 року в Москві ініціював і було підписано відповідну угоду про те, що кошти, які були вилучені у громадян республік, повертаються з Москви, з союзних відомств через уже російські відомства, або оформляються відповідними облігаціями за згодою вкладника. У 92 році український бюджет жодної копійки з Росії не отримав. Тобто – ВКРАЛИ», – наголосив експерт.

Соболєв вважає, що колишні вкладники Сбербанка СССР мають створити прецедент – подати позов до правонаступника радянського банку – Сбербанка России. «Скажу, щоб люди зрозуміли. В Україні є правонаступник Сбербанка Радянського Союзу (– Сбербанк России). Подайте цивільний позов до Сбербанка России – подивіться, попробуйте. Треба звернутися за місцем проживання із позовом про повернення боргу. Такий прецедент треба створити» – наголосив він.




Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ