Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Російська пропаганда використовує єврейську карту у своїй інформаційній війні

Російська пропаганда використовує єврейську карту у своїй інформаційній війні, - Павло Фельдблюм, екс-голова єврейської громади Москви.

Нещодавно, Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон різко відреагував на рішення Львівської обласної ради проголосити 2019 рік роком Степана Бандери.

Журналісти Гал-інфо попросили прокоментувати останні події довкола лідера українського націоналістичного руху ХХ століття, колишнього голову єврейської громади Москви Павла Фельдблюма, який переїхав жити з Росії в Україну після російської агресії проти України.

Павло Фельдблюм

"Нема сумнівів в тому, що стосунки між євреями та українцями майже завжди перебувають в умовах, коли багато хто має бажання погіршити їх. Впродовж тривалого часу радянська, а зараз російська пропаганда використовує єврейську карту у своїй інформаційній війні, яку вона веде проти України. Цей вплив дуже часто є непомітним.

На жаль, є багато трагічних та складних сторінок історії, на яких українці та євреї мають погані відносини. Але ми на ці періоди історії дивимось крізь призму радянської історіографії та російської пропаганди. Сьогодні ми маємо  розуміти, що питання українсько-єврейських відносин має дуже серйозно вирішуватись шляхом спілкування між істориками, які мають доступ до реальних джерел та відкритих документів. Ми прекрасно знаємо, що далеко не всі документи, що можуть пролити світло на цю ситуацію, відкриті і доступні.

Щоб було спільне бачення цих відносин потрібно багато часу, але ми будемо рухатись в цьому напрямку. 

Зараз ми знаходимось в країні, на яку чиниться великий тиск, не тільки інформаційний, але й воєнний. Ми маємо ворога, який знищує країну та вбиває українців. Нам доводиться жити в непростий історичний період, тому треба розуміти, що за 50-100 років теж будуть суперечки стосовно минулого: з чого все почалось, хто кого підтримував тощо.  Для мене буде дуже важливим, щоб було розуміння, що українські євреї в цей час є частиною українського суспільства поряд з іншими народами, які утворюють українському спільноту. Що зараз ми поруч і разом боремось з російською агресією. Саме це має визначати наші сьогоднішні стосунки.

Зараз дуже відповідальний історичний період, який покаже, чи вдасться нам назавжди відклеїтись від «русского мира», від жахливого тиску, який чинитися на Україну. Від цього залежить майбутнє не лише України. 
Історія України фактично почала свій новий відлік у 1991 році, і ми бачимо, що зараз це країна, яка активно рухається до Європи. В Україні є толерантне ставлення з боку влади і з боку суспільства до народів, які тут проживають. 

А історичні питання є складні, але я надіюсь, що колись буде можливість об’єктивніше глянути на ці питання, без викривлень і впливу пропагандистів", - зокрема зазначив Павло.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ