Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Російська церква в Україні така російська, або УПЦ МП упіймали на брехні

На сайті РПЦ в Україні, яка називає себе Українська православна церква, напередодні опублікували чергову маніпуляцію стосовно Православної церкви України.

Як зазначили отці так званої церкви, з посиланням на orthodoxtimes.com, 9 травня 2022 року синод Константинопольської церкви забирає собі всі парафії в Австралії, які вважали себе приналежними чи то до «ПЦУ», чи до «УПЦ КП».

Отже, московський патріархат, який, заграючи зі своєю паствою начебто почав засуджувати російську агресію в Україні, продовжує послуговуватись кремлівськими методичками зазначаючи, що “... у Стамбулі ще раз вказали українським розкольникам на їх місце”.

Однак, в матеріалі наближеного до Фанару сайту Orthodoxtimes, описана зовсім інша історія. Її корені ведуть до Патріарха Філарета, який попри офіційне припинення діяльності Української православної Церкви Київського Патріархату заявив про продовження її діяльності. Так 23 березня 2022 року, на сайті УПЦ КП, яка припинила свою діяльність після утворення ПЦУ, з’явилась новина, де йдеться, що до складу Київського Патріархату прийнято парафії з Австралії та Нової Зеландії на чолі з архімандритом Нектарієм (Александратосом).

28 та 29 березня 2022 року в Сіднеї відбулася 13-та Зустріч єпископів Святої Архієпархії Австралії під головуванням Архієпископа Австралійського Макарія. На цій зустрічі було зазначено, що у канонічних межах Священної Архієпархії Австралії є українські громади, які донедавна належали до так званого і ніколи не визнаного канонічно “Київського патріархату”. А Нектарій Александратос є самозванцем і несправжнім священником, якого закликали припинити носити священну рясу. Та було зокрема вирішено, що українські парафіяльні громади Святого Сави в Сіднеї та Святого Василія Великого в Ньюкаслі приєднаються до Святої Архієпархії Австралії.

Відповідно, 9 травня, на засіданні Священного Синоду Вселенського Патріархату прийняли рішення, в якому зазначається, що “Велика Христова Церква ніколи не визнавала Митрополита Філарета “Патріархом Київським”, або існуванням “Київського Патріархату”. І з цієї причини створення вікаріату в Австралії під керівництвом самопроголошеного “Патріарха” є неканонічним, неприйнятним і не визнається Православною Церквою. 

Відповідно, таке рішення не має жодного відношення, до Православної церкви України на чолі з Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Епіфанієм, яка отримала Томос про автокефалію ще у 2019 році.

Як пояснив в коментарі Гал-інфо ігумен Кіпріан (Лозинський), намісник Свято-Іоано-Золотоустівського чоловічого монастиря, благочинний академічного храму св. Івана Золотоустого, декан богословського факультету Львівської православної богословської академії, таке рішення Вселенського патріархату, говорить лише про те, що Константинополь опікується всіма православними громадами, які перебувають поза своїми країнами, тобто всіма православними діаспорами. Автокефалії, які сформувались давно, історично ще мають впливи поза межами своїх Церков, бо їх кордони кардинально змінювались, а от в Томосі ПЦУ отриманому у 2019 році межи впливів вже чітко прописані кордонами держави. Але це абсолютно не обмежує автокефалії Православної Церкви України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ