Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика  |  Cуспільство

Російські банки повинні вийти з українського ринку, - голова НБУ

Позиція Національного банку України щодо російських банків така: вони повинні максимально звузити свої діяльність і вийти з українського ринку, - про це на прес-конференції у Львові заявив голова НБУ Яків Смолій.

Зокрема, Яків Смолій сказав: «Російські банки в Україні нині перебувають під санкціями, які введені Радою національної безпеки і оборони та указом Президента України. Суть цих санкції полягає у тому, що російські банки не мають права відчужувати будь-які активи на користь материнської структури. За такої ситуації у цих банків нема жодної мотивації заробляти прибуток і бути присутнім на українському ринку.

Наша позиція така - російські банки повинні максимально звузити свою діяльність і вийти з українського ринку. Або ж якийсь інвестор мав би їх викупити. Добрий приклад – львівський "ВіЕс Банк" (до 16 грудня 2013 р. – Фольксбанк, раніше – Електрон Банк), що був проданий групі «ТАС» Сергія Тігіпко. До того часу "ВіЕс Банк"  належав   «Сбербанку Росії» через австрійську структуру.

Сьогодні ми також маємо інформацію про те, що «БМ-Банк» (українська дочірня структура російського «БМ-Банку», утвореного внаслідок реорганізації «Банку Москви») ухвалив рішення про самоліквідацію. «ВТБ Банк» практично згорнув мережу відділень і залишаться в одній точці, баланс зменшується. «Промінвестбанк» зменшив валюту балансу в декілька разів. «Сбербанк Росії» аналогічно. Тобто російські банки поступово роблять ті кроки, які і повинні робити – припиняють свою діяльність.

Водночас ми відстежуємо, щоб цей процес  не став проблемою Національного банку. Щоб не сталося так, що не вистачить активів на покриття зобов’язань. Бо тоді той чи інший російський банк звернеться до Фонду гарантування вкладів, і державі доведеться компенсувати кошти. Тому вихід російських банків з ринку України має бути цивілізованим».     

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ