Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Російські компанії просять посилити контроль за постачаннями українського цукру до Митного союзу

Асоціація виробників цукру Митного союзу звернулася в Євразійську економічну комісію з проханням вжити заходів для того, щоб запобігти постачання цукру з України за демпінговими цінами.

За словами голови асоціації, голова правління Союзу цукровиробників Росії Андрія Бодіна, оскільки в рамках СНД не ратифікований ряд документів на національному рівні, Білорусь і Казахстан мають відмінні від РФ режими доступу цукру на свої ринки і не можуть виконувати взяті зобов'язання щодо оподаткування постачання білого цукру митом в розмірі $ 340 за тонну.

Він зазначив, що ці режими створюють передумови для надходження українського цукру за демпінговими цінами, підкреслив він. Причому це може відбуватися навіть незважаючи на те, що відповідно до підписаного в минулому році угодою в рамках МС режими ввезення цукру стали єдиними. Зокрема, поставки білого цукру до країн союзу повинні обкладатися митом у $ 340 за тонну.

"На ділі ж поки це мито діє тільки в Росії. Але оскільки існує єдиний митний простір, дешевий український цукор може надходити через Казахстан, куди він йде в першу чергу", сказав Бодін.

Крім того, тільки в торгівлі між РФ і Україною білий цукор вилучений з режиму вільної торгівлі, зазначив він. За його словами, український цукор конкурентоспроможний на ринках Митного союзу в силу того, що імпортне мито на ввезення цукру-сирцю в Україну, яка є членом СОТ, складає всього 2%.

"Тому з урахуванням очікуваного падіння біржових котирувань на сирець ризик поставок цукру за демпінговими цінами збільшується", - вважає він. При цьому не виключається використання так званого механізму заміщення бурякового цукру сирцевим, коли на експорт відправляється цукор, вироблений з вітчизняних цукрових буряків, а внутрішні потреби задовольняються за рахунок сирцевого цукру.

Асоціація виробників цукру Митного союзу просить ЄЕК вжити заходів для того, щоб прискорити ратифікацію угод, які дозволять всім країнам МС використовувати єдиний режим захисту цукрових ринків і не допускати на ньому демпінгу з боку України.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ