Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

"РосУкрЕнерго" не захоплює облгази

„Звинувачення в тому, що правоохоронні органи чинили спробу насильно захопити ВАТ „Закарпатгаз” і  тиснуть на решту облгазів зокрема ВАТ „Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернівцігаз”, ВАТ “Чернігівгаз” і ВАТ  “Волиньгаз” метою  встановити контроль „РосУкрЕнерго” над ними є безпідставними. Правоохоронці діяли в межах закону і мали на меті вилучити відповідні документи для продовження розслідування кримінальної справи за фактом привласнення посадовими особами ВАТ “Закарпатгаз” державного майна, що було здійснено у змові зі службовими особами ВАТ “Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернівцігаз” і ВАТ “Волиньгаз”, -- про це повідомив “Гал-info” керівник прес-служби НАК „Нафтогаз України” Юрій Корольчук.

“Закарпатгаз”, “Львівгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Чернівцігаз”, “Чернігівгаз” і “Волиньгаз”  у жовтні 2005 року подали прохання керівництву  НАК „Нафтогаз України”  виділити 300 млн. грн. для будівництва  розподільних газопроводів. Було прийнято рішення про виділення коштів, проте частинами. Зокрема у 2006 році було виділено 70 млн. грн.  ВАТ “Закарпатгаз”  перерахував кошти  на рахунки фірм-підрядників на будівництво розподільних газопроводів у Виноградівському, Берегівському, Воловецькому, Мукачівському, Свалявському, Міжгірському, Ужгородському та Хустському районах, які подали фіктивні звіти про виконання робіт. Таким чином  службові особи згаданих облгазів привласнили 70 млн. грн. державних коштів. Прокуратура Закарпатської області  24 листопада 2006 порушила кримінальну справу  № 9707606  за фактом привласнення посадовими особами ВАТ “Закарпатгаз” державного майна, що було здійснено у змові із службовими особами ВАТ “Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернівцігаз” і ВАТ “Волиньгаз”. Відтак сьомого грудня правоохоронні органи не захоплювали „Закарпатгаз”, а намагалися вилучити документи для подальшого розслідування. НАК “Нафтогаз України” розглядає заяви керівників підприємств ВАТ “Закарпатгаз”, ВАТ “Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернівцігаз”, ВАТ “Чернігівгаз” і ВАТ “Волиньгаз” як спробу відволікти увагу громадськості від виявлених правопорушень”, -- зазначив Юрій Корольчук.
В результаті Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України” відмовила у продовженні угод на експлуатацію розподільних газових мереж підприємствам із газопостачання та газифікації (облгази): “Закарпатгаз”, “Львівгаз”, “Івано-Франківськгаз”, “Чернівцігаз”, “Чернігівгаз” і “Волиньгаз” через порушення, що містять склад злочину, у діях посадовців перелічених облгазів та невиконаннями цими ВАТ узятих на себе зобов’язань. В листопаді НАК „Нафтогаз України” надіслав листи про відмову у продовженні з відповідними облгазами  договорів на експлуатацію розподільних газових мереж  областей з 1 січня 2007 року.
„Це не складе значних проблем для НАК „Нафтогаз України” і жодним чином не відіб’ється на споживачах, оскільки технічно передбачено, що при оптимальних умовах  НАК „Нафтогаз України” може обслуговувати газопровідні мережі всієї України”, -- зазначив Корольчук.
Нагадаємо, що сьогодні прес-конференції керівники ВАТ „Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернівцігаз”, ВАТ “Чернігівгаз” і ВАТ  “Волиньгаз”  заявили, що пов’язують силове захоплення правоохоронними органами підприємства "Закарпатгаз"  зі спробою встановити "РосУкрЕнерго" контроль над компанією.
Зокрема голова наглядової  ради ВАТ „Закарпатгаз”  Любомир Шершун зазначив, що такі  дії почалися після того, як  акціонери  підприємства відмовили компанії "РосУкрЕнерго" продати свої акції. Тому він вважає, що  дії правоохоронних органів спрямовані на витіснення діючого топ-менеджменту з компанії й спробу її подальшої передачі третім особам.
У свою чергу голова правління ВАТ "Львівгаз" Василь Марчук також повідомив про тиск на підприємство з боку силових структур.
Зокрема, він відзначив, що тиск на підприємство почався в той момент, коли в засобах масової інформації пройшло повідомлення про те, що банком "Аваль" на замовлення австрійської компанії Raiffeisen Investment AG (Відень) (донедавна - номінальний власник акцій "РосУкрЕнерго") була проведена оцінка активів газопостачальних компаній, що належать загальним акціонерам. Ще однією причиною тиску на компанію він назвав заяви міністра палива й енергетики Юрія Бойко, озвучені в Москві (Росія), про готовність сприяти продажу облгазів російському бізнесу.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ