Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Рух пасажирських автобусів та вантажів до Криму нарешті перекрили

Після скасування транспортного сполучення з материковою Україною завдання виїхати за межі півострова або потрапити на нього, швидше, схоже на квест: за успішний результат цього заходу ніхто не ручається, як ніхто й не знає, з випробуванням якого рівня доведеться зіткнутися вже в наступну хвилину. Подолати цей маршрут можна було автобусами, які продовжували ходити всупереч офіційній забороні української влади. Проте напередодні рух і цих автобусів був припинений.

Вдень 20 січня в редакцію Крим.Реалії від читачів видання надійшли скарги на те, що на кордоні з Херсоном не пропускають пасажирські автобуси.

Кримчанин Еюп, з яким нашому виданню вдалося зв'язатися, на момент підготовки матеріалу перебував на кордоні в автобусі, що йшов до Криму. Він підтвердив інформацію про те, що пасажиропотік в обидві сторони призупинений. «Українські прикордонники розвертають всі автобуси і відправляють назад, – повідомив він. – Причин ніхто не пояснює.

В одній із компаній, що займаються пасажирськими перевезеннями в напрямку з Криму і назад, розповіли, що, за їхніми відомостями, українські прикордонники отримали «жорсткий наказ зверху». «Якщо раніше питання перетину пасажирів і вантажів можна було вирішити «подяками», тепер наказали всіх (пасажирські, вантажні автобуси) не пропускати», – повідомили в компанії.

У Державній інспекції України з безпеки на наземному транспорті кореспонденту Крим.Реалії нагадали, що з 26 грудня 2014 року автобусне сполучення материкової України з Кримом припинене з міркувань безпеки пасажирів. З 27 грудня з цією ж метою обмежили маршрут прямування потягів кримського напрямку станціями Новоолексіївка і Херсон.

За телефоном гарячої лінії Державної прикордонної служби України підтвердили, що пасажирські автобуси дійсно не пропускають, проте за поясненнями запропонували звернутися в міністерство інфраструктури України. У департаменті автомобільного транспорту відомства, в свою чергу, пояснили, що напрямок офіційно закритий через «неконтрольованість» півострова. У митній службі України здивувалися питанню нашого кореспондента, повідомивши, що режим роботи митної служби на контрольно-пропускних пунктах залишається без змін.

Незважаючи на офіційне припинення транспортного сполучення, автобуси між Кримом і материковою Україною продовжували ходити аж до 20 січня. Днями інформаційне агентство Крим.Медіа з посиланням на диспетчера центрального автовокзалу в Сімферополі навіть повідомило про часткове відновлення автобусного сполучення з материковою Україною. «Автобуси без проблем пропускають через кордон. Ніякого обмеження немає», – сказав диспетчер.

За інформацією видання, квиток із Сімферополя до Херсона коштує від 400 до 600 рублів (приблизно 133-200 грн.), до Одеси – від 600 рублів, в Миколаїв від 500 (166 грн.). Ціна варіюється залежно від перевізника.

У Держінспекції з безпеки на наземному транспорті твердження про початок транспортного сполучення Крим.Реалії спростували, заявивши, що напрямок, як і раніше, закритий. Наразі такі автобусні маршрути залишаються нелегальними з боку України.

Для пасажирів це означає, що купити квиток на зворотну дорогу до Криму неможливо. Офіційно квиток придбати можна тільки до певного населеного пункту, наприклад, Херсона чи Новоолексіївки. Про доставку в кримські міста необхідно далі домовлятися особисто з водіями автобусів.

З Криму такі автобуси їдуть в напрямках Миколаєва, Одеси, Херсона, й вартість квитків становить від 200 до 500 гривень (600-1500 рублів). Квиток до Чернівців, наприклад, обійдеться в 1300 рублів. Також, в касах автовокзалів кажуть, що до Миколаєва можна доїхати і з Керчі. Найпопулярніший маршрут – Сімферополь-Херсон, відправлення від залізничного вокзалу чотири рази на тиждень: по середах, п'ятницях, суботах і неділях. У Херсоні цей автобус слідує до залізничного вокзалу та аеропорту. Квитки на рейси на материк краще купувати заздалегідь. Вартість – 1500 рублів в одну сторону.

Сьогодні залізничний вокзал Севастополя обслуговує тільки приміське сполучення із Сімферополем. Електропоїзди відправляються п'ять разів на добу. Напряму із Севастополя можна було доїхати приватним автобусом в кілька українських міст, але прибуття та відправлення рейсів могло затримуватися.

19 січня «Укрзалізниця» ввела ще одне обмеження, що може торкнутися жителів Криму, які планують поїздки в міста материкової України. У зв'язку зі зменшенням пасажиропотоку скасовані шість пар потягів, серед яких №28/27 Київ-Новоолексіївка та №144/90-89/143 Кривий Ріг/Дніпропетровськ-Новоолексіївка. Також, згідно з інформацією прес-служби підприємства, скасовані потяги №259/260 Миколаїв-Львів (з 19 січня), №231/232 Дніпропетровськ-Івано-Франківськ (з 21 січня), №609/610 Харків-Лисичанськ (з 1 лютого) і №749/750 Київ-Тернопіль (з 1 лютого).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ