Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Румуномовні організації України не підтримуватимуть «помаранчевих» кандидатів у президенти

Румуномовні організації України, що належать до Міжрегіонального об’єднання «Румунська спільнота України», вирішили не підтримувати «помаранчевих» кандидатів у президенти України. Про це повідомила прес-служба Партії регіонів.

Народний депутат, член парламентської фракції Партії регіонів, президент Міжрегіонального об'єднання «Румунська спільнота України» Іван Попеску розповів про підсумки всеукраїнської наради румуномовних організацій України, які є членами цього об'єднання.

Він заявив наступне: «Минулого тижня в місті Ізмаїл Одеської області відбулася нарада 23 румуномовних організацій з АР Крим, Чернівецької, Одеської, Закарпатської областей, міст Київ та Севастополь, які є колективними членами Міжрегіонального об'єднання «Румунська спільнота України». У ці організації входять громадяни нашої країни, які вважають себе румунами, а також громадяни інших національностей, які визнають румунську мову рідною.

Під час наради обговорювалося питання про стан і перспективи імплементації в Україні Європейської хартії регіональних мов та мов меншин.

За підсумками зустрічі було прийняте рішення про те, що всі громадські організації, які входять до Міжрегіональне об'єднання «Румунська спільнота України», на майбутніх виборах Президента України зобов'язуються не підтримувати кандидатів, діяльність яких призводить до звуження існуючої мережі румуномовних навчальних та культурних установ, а також навчальних закладів з мовами навчання інших національних меншин і культурних установ цих меншин. Крім того, організації-члени «Румунської спільноти України» не будуть підтримувати кандидатів у президенти, які своїми заявами і діями перешкоджають збереженню культурної самобутності національних меншин в Україні та розвитку регіонального та місцевого самоврядування.

Згідно з рішенням, прийнятому на нараді, під час президентських виборів румуномовні організації України будуть підтримувати тільки кандидатів, які: мають реальний шанс пройти в другий тур і стати Президентом України; виступають за вільне використання у всіх сферах суспільної діяльності в Україні поряд з українською мовою російської, румунської та інших мов національних меншин; підтримують традиційні для України канонічні конфесії; реально сприяють розвитку регіонального та місцевого самоврядування.

Відтак, румуномовні організації України не будуть підтримувати кандидатів у президенти від помаранчевих політичних сил. Остаточне рішення про підтримку конкретного кандидата на майбутніх президентських виборах буде прийнято після того, як усіх кандидатів зареєструє Центральна виборча комісія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ