Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Рябошапка звільнив Горбатюка з ГПУ

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про звільнення керівника управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка.

Про це повідомила Українська правда з посиланням на Горбатюка і прес-служби ГПУ.

"Повідомили з кадрів, що сьогодні генеральний прокурор підписав наказ про звільнення. Запросили ознайомитися. Ще не ознайомлювався з наказом. 

В будь-якому випадку, це поза рамками закону, тобто жодних правових підстав для звільнення не було. В Офіс генпрокурора могли не брати, але звільняти не мали підстав. Це, в принципі, напевно, ознаки злочину".

Таке рішення Горбатюк пов'язує з тим, що він "незручний" для нового керівництва ГПУ. Формальною підставою звільнення Горбатюк вважає переатестацію прокурорів.

За його словами, він написав заяву щодо переатестації іншого зразка, його не допустили до переатестації, тому він її і не пройшов. 

Горбатюк сказав, що буде оскаржувати таке рішення генпрокурора, писати заяви про злочин.  

"Вони, в даному випадку, прирівняли мене до прокурорів, про те, що ті, хто не подав заяви, підлягають звільненню, але стосовно слідчих інший порядок. Закон про прокуратуру з 27 листопада 2018 року не поширюється на слідчих прокуратури".

У пресслужбі ГПУ УП уточнили, що Горбатюка звільнили і з посади керівника управління, і з генпрокуратури загалом.

"Звільнити з посади начальника управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України та органів прокуратури на підставі п.9 ч.1 ст. 51 ЗУ "Про прокуратуру".

20 жовтня Горбатюк заявив, що створені при ГПУ кадрові комісії не мають права проводити атестації прокурорів.

Так, усі прокурори та слідчі, які хочуть працювати в Офісі генпрокурора, мають пройти атестацію, яку має оцінювати комісія Офісу генпрокурора. 

Наразі Офісу генпрокурора не існує, тому було створено інші комісії, при ГПУ, яким доручили займатися атестацією. Таким чином, на думку Горбатюка, діяльність цих комісій поза законом і, відповідно, їхні рішення можуть бути оскаржені й безперечно скасовані.

Також наразі невідомо, за якими критеріями добирали членів комісій, адже відкритого конкурсу не було.

21 жовтня у ГПУ створили департамент процесуального керівництва у кримінальних провадженнях про злочини, скоєні під час Революції Гідності 2013-2014 років. 

Злочини часів Майдану тепер розслідуватиме Державне бюро розслідувань, за діяльністю якого наглядатиме новостворений департамент у Генпрокуратурі.

Горбатюк з 2014 року очолював розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ