Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саакашвілі попередив, що буде порушувати постанову про утримування від критики влади

Голова Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі заявив, що має намір порушувати постанову уряду, яка визначає, що державні службовці повинні утримуватися від публічної критики органів державної влади і їхніх посадових осіб.

Виступаючи у Вінниці на форумі «Український рух за очищення», Саакашвілі також заявив, що хоче нагадати тим, хто ухвалював цю постанову, про те, чим закінчилося, за його словами, «аналогічне ухвалення «законів 16 січня».

Раніше у вівторок у Києві на урядовому сайті була оприлюднена постанова уряду № 65 «Про затвердження Правил етичної поведінки державних службовців» від 11 лютого, в якій міститься такий пункт.

Серед іншого, в постанові зазначається, що держслужбовці у своїй діяльності керуються принципами етики державної служби, а саме: служіння державі і суспільству, доброчесності, лояльності, політичної нейтральності. За порушення цих правил державні службовці несуть дисциплінарну відповідальність.

Раніше Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження Кодексу етичної поведінки державного службовця та внесення до Верховної Ради Кодексу доброчесності політичного діяча.

Міхеїл Саакашвілі, що раніше був президентом Грузії, останнім часом різко критикує уряд України і намагається організувати по всій Україні антикорупційний рух; критики говорять, що таким чином Саакашвілі виявляє дедалі більші особисті політичні амбіції в Україні, хоча сам політик раніше заперечував це.

«Диктаторськими законами 16 січня» в Україні неформально називають низку законів, що їх тодішній склад Верховної Ради ухвалював 16 січня 2014 року з голосу й голосуючи підняттям рук; як вважають, оголошені тоді результати голосування були сфальсифіковані. Ці закони, що суттєво обмежували громадянські права і свободи й розширювали повноваження силових структур, мали на меті перешкоджання акціям протесту тодішньої опозиції, їхнє ухвалення посилило напруженість у протистоянні між владою і демонстрантами Майдану. Пізніше ці закони, що викликали гостру критику, скасували, але частину з них відразу ж ухвалили знову.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ