Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саакашвілі просить політичний притулок в Україні

Міхеіл Саакашвілі звернувся до Державної міграційної служби з проханням про надання притулку, повідомив його адвокат, - DW.

Лідер партії "Рух нових сил", екс-глава Одеської облдержадміністрації, екс-президент Грузії Міхеіл Саакашвілі ще у вересні 2017 року подав прохання про отримання політичного притулку в Україні. Про це в вівторок, 3 жовтня, повідомив його адвокат Маркіян Галабала.

Державна міграційна служба поки не відповіла на запит Саакашвілі, хоч мала це зробити упродовж доби.

Україна перевіряє, чи видавати Саакашвілі Грузії

Генеральний прокурор Юрій Луценко у той же день повідомив, що в міністерстві юстиції України перевіряють, чи екстрадувати політика до Грузії. Грузія просить Україну видати Саакашвілі.

"Після повернення нелегальним способом пана Саакашвілі на українську територію ми розпочали проведення… передекстрадиційної перевірки", - повідомив Луценко на брифінгу в Харкові.

Ця перевірка має встановити, чи дійсно Сааакашвілі підозрюють або обвинувачують у скоєнні особливо тяжких злочинів у Грузії та чи є обставини, які перешкоджають екстрадиції. Вона триватиме кілька тижнів, зазначив генпрокурор.

"Попередньо я вважаю, що такі обставини існують, оскільки пан Саакашвілі після нелегального перетину українського кордону подав документи на адресу міграційної служби МВС, що, згідно з нашими міжнародними зобов'язаннями, перешкоджають його екстрадиції", - додав Луценко, не уточнюючи при цьому, про які саме документи йдеться.

Саакашвілі повернувся до України 10 вересня. Раніше президент Петро Порошенко своїм указом позбавив політика українського громадянства. Прихильники Саакашвілі, які зібралися біля пропускного пункту "Шегині" на кордоні з Польщею, прорвали кордон. 11 поліцейських і п'ятеро співробітників Держприкордонслужби отримали тілесні ушкодження під час інциденту.

22 вересня Мостиський районний суд Львівської області визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині державного кордону та призначив йому штраф у 3,4 тисячі гривень.

DW

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ