Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Садовий пообіцяв дитячому будинку сімейного типу мікроавтобус

Сьогодні, 4 листопада, міський голова Львова відвідав з робочим візитом відвідав Дитячий будинок сімейного типу Зулкарнєєвих. Він привіз в подарунок фрукти, печиво та книги, поспілкувався з матір’ю-вихователем і дітьми, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Ми поспілкувались, з’ясували, що тут потрібен би був мікроавтобус. Будемо думати, як цій сім’ї цей мікроавтобус придбати. Привезли дітям фрукти - це корисно, щоб було багато вітамінів.

А взагалі, якщо взяти статистику, то в нас у Львові є майже 630 дітей-сиріт, з них тільки 10% перебувають в інтернатах. Всі інші знаходяться на сімейних формах виховання. Тому ми хочемо  до кінця цього року відкрити ще один будинок сімейного типу для 10-ти діток. Роботи виконані більш, ніж на 90 відсотків, але кошти висять в казначействі -  1 млн 400 тисяч казначейство не проплачує. Будемо робити все, аби до кінця року ще 10 діток були фактично в сім’ї. Також в планах в нас є ще два будинки – один за міські кошти, другий за державні кошти. І якщо брати 2014-16 роки, то, якщо правильно все вибудувати, можна вийти, щоб в нас не було дітей-сиріт, які виховуються поза сім’єю. Бо це велика різниця, коли є сім’я, сімейний затишок, обов’язки, це дуже важливо навіть в психологічному плані. Це допомагає краще дитині адаптовуватись до подальшого життя», - сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

«Держава повністю бере на себе забезпечення таких будинків. На кожну дитину є виплати. На сьогоднішній день це є приблизно 2 тисячі 400 гривень. На десять дітей відповідно 24 тисячі», - сказав начальник відділу у справах дітей міста Ростислав Тимків.

«В нас в принципі забезпечення досить непогане. Також ми кожного року складаємо приблизний список потреб, який нам потрібні, наприклад, диван поламався чи жалюзі. Майже все можна сказати задовольняється. Тобто з цим нормально», - сказала мати-вихователь Дитячого будинку сімейного типу Тетяна Зулкарнєєва.

«Окрім фінансової підтримки, є  соціальна і психічна допомога. Соціальний центр для сім’ї, дітей та молоді активно співпрацює з сім’єю. І лікарі – діти ретельно обстежуються. Тобто мати має значну вагу і відповідальність за розвиток дітей, але ще щодня є поруч і соціальні працівники,  і лікарі, і соціальний педагог в школі», - повідомив директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Олег Романович.

Дитячий будинок сімейного типу Зулкарнєєвих (далі ДБСТ) функціонує з грудня 2007 року на базі прийомної сім`ї за адресою вул. Драгана 34, відповідно до рішення виконкому від 23.11.2007 року № 1077. В сім`ї виховуються рідні діти – дівчинка 2011 р.н. та хлопчик 2003 р.н. (усиновлена дитина). У дитячому будинку сімейного типу Зулкарнєєвих виховується восьмеро дітей, позбавлених батьківського піклування: Володимир (1996р.н.), Ліка (2003 р.н.), Єлизавета (2000р.н.), Ігор (1998 р.н.), Олеся (2004 р.н.), Богдан (2005р.н.), Петро (2008 р.н.), Павло (2008 р.н.).

Для функціонування ДБСТ Львівською міською радою була надана 6-ти кімнатна дворівнева квартира поліпшеного планування, загальною площею 220 кв.м. Квартира доукомплектована необхідними меблями та  побутовою технікою.

На потреби дитячого будинку сімейного типу Зулкарнєєвих впродовж 2013 року придбано стільці, сидіння, посуд, жалюзі, запчастини до пральної машини, завершено поточний ремонт двох кімнат з утепленням стель мансардного поверху. Загальні витрати склали 46 тис. грн.

Довідка.

Дитячі будинки сімейного типу

В Дитячі будинки сімейного типу влаштовують в основному діти родинних груп, тобто рідні між собою брати та сестри. Це є троє – четверо дітей, яких не беруть  в прийомну сім’ю чи тим більше під опіку чи піклування, бо багато дітей. Бо мета - з’єднати до купи братів і сестер – великі родинні групи, щоб вони разом росли до повноліття мінімум, а якщо будуть навчатись у вищих чи професійно-технічних закладах до 23 років, або до закінчення навчального закладу. В ДБСТ може одночасно проживати 10 дітей + двоє батьків вихователів.

Наразі у Львові є один Дитячий будинок сімейного типу на Сихові. Там знаходиться 10 дітей, з них 8 – діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, і двоє рідних дітей, один з цих рідних дітей - це усиновлена дитина.

Сімейні форми виховання дітей-сиріт у Львові

Станом на 1 вересня у Львові є 628 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Ці діти перебувають в основному в сімейних формах виховання. Найбільше – 82%, перебувають під опікою і піклуванням – це 513 дітей. Крім того в інших формах виховання, зокрема, прийомні сім’ї та Дитячі будинки сімейного типу, перебувають 34 дитини (це 5,4 %). Ще тимчасово влаштовані діти - це як правило поки опікуни не пройдуть навчання і вони будуть, як наслідок, влаштовані під опіку – це 9 дітей (1,4%). Крім цього, в приватних закладах перебуває 7 дітей і під опікою професійно-технічних і вищих навчальних закладів перебуває 5 дітей. Таким чином в сімейних формах виховання у Львові перебуває 556 дітей, що складає майже 89% від усіх таких дітей.

Із 628 дітей 60 дітей перебуває в державних інтернатних закладах. Серед тих 60 дітей є діти, які в силу свого здоров’я не зможуть бути влаштовані в сім’ї. Але в тому числі є діти, які можуть бути влаштовані в сімейні форми виховання.

В місті Львові функціонує на сьогодні 12 прийомних сімей, де виховуються 15 дітей.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ