Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Садовий просить українських та польських дипломатів втрутитися у конфлікт, через який у Польщі зазнали морального приниження львів’яни

Садовий просить українську та польську громадськість втрутитися в конфлікт, внаслідок якого на території Польщі зазнали морального приниження львів’яни. Такі звернення міський голова від свого імені та від імені депутатського корпусу Львівської міської ради направив міністру закордонних справ Республіки Польща Анні Фотизі, Надзвичайному та Повноважному Послу України у Республіці Польща Олександру Моцику, Надзвичайному та Повноважному Послу Республіки Польща в Україні Яцеку Ключковському та Генеральному консулу Республіки Польща у Львові п. Вєславу Осуховському, а також міністру закордонних справ України Борисові Тарасюку.
Подаємо звернення повним текстом:
„Від імені Львівської міської ради дозвольте засвідчити Вам свою повагу і звернутись із проханням втрутитись у ситуацію, внаслідок якої на території Польщі зазнали морального приниження громадяни України.
21 січня 2007 року з Польщі поверталась офіційна делегація Львова, яка перебувала у місті-побратимі Вроцлаві на святкуванні «ХІ Вроцлавської куті», що традиційно організовується Об’єднанням українців у Вроцлаві. До складу львівської делегації, яку очолював депутат Львівської міської ради Микола Гембар, входили 8 учасників фольклорного ансамблю «Горгани», в тому числі троє дітей.
За 10 км до м. Ряшева автобус «Фольксваген», яким подорожували львів’яни, зупинили представники дорожньої поліції (інспектор - Марек Клюс). Виявивши у делегації відсутність одного з документів, необхідних для проїзду територією Польщі, інспектор вимагав заплатити йому хабара у розмірі 500 злотих. Почувши відмову, він збільшив вимогу до 3-х з половиною тисяч злотих та викликав озброєних автоматників і поліцейських з собаками, які брутально погрожували конфіскувати автобус та залишити людей на дорозі. Номери поліцейських машин: R2 54445, HPKP 031, MOF 6965, HPKP032.
Неодноразові прохання львів’ян припинити такі знущання та звернути увагу на те, що серед членів делегації є підлітки і одна хвора жінка, не діяли. Чотирьохгодинне знущання закінчилось лише після того, коли керівник делегації попередив про можливі серйозні наслідки інциденту для українсько-польських стосунків.
Ми вимагаємо термінового розслідування цієї неприпустимої в цивілізованому світі ситуації та оголошення результатів цього розслідування для громадськості.
Вважаємо, що подібні речі є найбільшою загрозою на шляху українсько-польського порозуміння та побудови дружніх стосунків між нашими державами”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ