Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Садовий зустрівся з почесною президенткою Галицького музичного товариства Зоряною Кушплер

Мер Львова Андрій Садовий зустрівся зі солісткою Віденської опери, почесною президенткою Галицького музичного товариства Зоряною Кушплер та ініціаторами відновлення діяльності цього товариства. Під час зустрічі гості обговорили стратегію розвитку ГМТ та його найближчі плани. Про це інформує пресслужба ЛМР.

«Зоряна Кушплер є почесною президенткою Галицького музичного товариства. Це товариство було засноване 1838 року і ми відновили його у 2019-ому. Воно об’єднує найкращих музикантів Львова та має представників з усієї країни та з-за кордону. Зараз ГМТ має 70 активних членів.

Пані Зоряна дуже активно представляє Львів, Україну для цілого світу. Саме тому в планах товариства є можливість запрошувати зірок», – сказав Тарас Демко, заступник директора Львівського органного залу та один з ініціаторів відновлення Галицького музичного товариства.

«Мені важливо, щоб ми, Галицьке музичне товариство, піднімали культурний рівень Львова, щоб всі хотіли сюди приїжджати виступати, вчитись. Ми хочемо вийти на інтернаціональний рівень, адже ми маємо для цього потенціал. До прикладу, в Австрії всі пам’ятають і люблять Lemberg та дуже зацікавлені в тому, щоб сюди приїхати. Ми хочемо створити тут платформу для взаємообміну музикантів – міжнародні майстер-класи, конкурси та навіть фестиваль і премію. Дуже раді, що маємо на всі наші плани підтримку від міста», - розповіла Зоряна Кушплер.

Керівник Львівського органного залу Іван Остапович подав пропозицію щодо проведення урочистого концерту-прийому товариства за участю зірок європейської та української сцени в сесійній залі Ратуші 19 грудня 2021.

«Нам важливо зробити цей концерт саме 19 грудня, адже в цей день було створено Галицьке музичне товариство. Ми б хотіли щороку в цей день організовувати концерт саме в львівській Ратуші, як це було історично, традиційно в часи створення товариства», - зазначила президентка ГМТ.

«Ми радо надамо вам можливість виступити в нашій оновленій сесійній залі, повністю підтримуємо вашу ініціативу. Нам потрібні такі інтервенції. Вам потрібно підривати буденне життя міста, адже саме культура, сучасне мистецтво – це те єдине, що розширює горизонти мислення людей. Інвестиції в культуру, мистецтво – це зараз питання номер один для Львова», - наголосив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Також Тарас Демко запропонував розробити та впровадити у Львові культурну стратегію «Львів - місто музики».

Довідка

Зоряна Кушплер народилася у Львові у сім' ї музикантів. Після закінчення Львівської музичної академії по класу вокалу у свого батька народного артиста України, проф. Ігора Кушплера продовжила навчання у Гамбургській музичній академії у класі проф. Юдіт Бекманн.

Зоряна Кушплер є лауреатом декількох міжнародних конкурсів зокрема у 2000 році здобула 1 Премію на конкурсі Баварського радіо і телебачення (АРД) у Мюнхені. Звідти і почалася інтернаціональна кар'єра співачки.

Співає на оперних сценах Праги, Кьольна, Берна, Мадрида, Парижа, Лондона, Шанхая, Сеула, Тайваню, Сінгапуру, Токіо, Йокохами, Граца.

З 2007 року є провідною солісткою Віденської національної опери, де виконує партії зокрема Ульріки (“Бал маскарад”), Фенени (“Набукко”), Ольги (“Евген Онегін”), Поліни (“Пікова дама”), Джульетти (“Казки Гоффмана”), Магдалени (“Нюрнбергські майстерзінгери”), Вальтрауте (“Загибель богів”), Переціозілли (“Сила долі”), Аделаїди (“Арабелла”).

Працювала із диригентами - Сейжі Озава, Рене Якобс, Крістоф Ешенбах, Сір Невіл Меррінер, Франц Вельсер-Мьост, Зубін Мета та інші. Її постійними партнерами на сцені є такі видатні співаки як Анна Нетребко, Ролландо Вілласон, Агнес Бальца, Томас Хемпсон, Самуел Ремі, Едіта Груберова, Дмитро Хворостовський, Рамон Варгас, Роберто Аланья, Хосе Кура та інші.

Творча діяльність пов’язує співачку і з Україною. У 2016, 2019 та 2020 рокахі Зоряна Кушплер виконувала партію Кармен у Національній опері України у Києві та театрі опери та балету Одеси, двічі брала участь у фестивалі Львів МоцАрт, у 2018 році дебютувала у Київській національній філармонії з вокальним циклом Г. Берліоза під батутою Романа Кофмана.

Також взяла участь у святкуванні до 150 річчя Національної опери України у другій симфонії Густава Малера, а також у проєкті “В Україну повернуся” на Софіївській площі у Києві.

У 2016 році Зоряна Кушплер стала “Людиною року” в галузі культури та мистецтва в Україні.

З 2019 року є почесною президенткою Галицького музичного товариства у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ