Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Саме бажання Юлії Тимошенко забронювати собі прем’єрство викликає настороженість - Ярослав Кендзьор

«Я переконаний, що рішення політради «Нашої України» відкинути 6-й пункт коаліційної угоди між «Нашою Україною», БЮТом та СПУ буде мати наслідки, оскільки блок прийняв однозначне рішення, однак першим кроком гарантувати Юлії Тимошенко прем’єрство є завчасно. Бо саме її бажання вже забронювати прем’єрство викликає настороженість, ніби це сенс життя», — заявив у коментарі «Гал-info» народний депутат України Ярослав Кендзьор. При цьому він зазначив, що допускає варіант, «коли Юлія Тимошенко може стати прем’єром, але лише після того, як інші питання створення коаліції будуть узгоджені». Передусім, вважає Ярослав Кендзьор, слід узгодити програму дій майбутнього уряду: «А може, програма дій уряду буде такою, що Юлія Тимошенко не погодиться на прем’єрство?».
Ярослав Кендзьор навів приклад кількох принципових моментів, які слід узгодити до формування уряду, оскільки вони суттєво впливатимуть на його політику: «Наприклад, представники СПУ заявляють, що вони категорично проти вступу України в НАТО. Якщо це так і з цим погодяться інші учасники коаліції, то це кардинально міняє зовнішню політику. Адже перш ніж потрапити до ЄС, треба стати членом НАТО. Тут є два варіанти — або переконувати СПУ відмовитись від цього положення, або погодитись на їх пропозиції. Так само спірним є питання землі, як товару: в СПУ одна позиція, в Тимошенко і в нас – інша. Питання тотальної реприватизації - як бути з цією проблемою?».
 Ярослав Кендзьор підкреслив, що його партія – НРУ – у цьому питанні повністю солідаризується з Президентом України, що засвідчує і нещодавнє рішення політради НРУ. Він також зазначив, що майбутньому прем’єр-міністру доведеться рахуватись і з тим фактом, що в значній частині місцевих рад східних областей України більшість належатиме Партії Регіонів, а отже, їм буде нескладно висловити недовіру голові місцевої РДА, якого буде призначено без врахування їхньої думки.
 «Якщо позиція БЮТ полягає в тому, що або посада прем’єр-міністра, або ніякої коаліції, то в такому разі одному з учасників вже зараз слід заявити про відмову від участі в коаліції», — зазначив Ярослав Кендзьор. В такому разі доведеться шукати іншу конфігурацію коаліції, інакше доведеться розпускати Верховну Раду, до чого політичні сили зараз не є готові.
 У шостому пункті коаліційної угоди, в трактуванні БЮТ є посилання на пункти попередньої домовленості між «Нашою Україною», БЮТ та СПУ, згідно з якою прем’єр-міністром стає представник тієї політичної сили, яка надбала найбільше голосів на виборах. В той же час голова політради НСНУ Роман Безсмертний стверджує, що оскільки не було єдиної погодженої попередньої домовленості, то тепер неможливо точно встановити, на який саме текст йде посилання в Угоді про створення коаліції.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ