Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Самоізоляція може вилізти президентові боком

Центральні органи влади остаточно опинилися під контролем людей, відданих Віктору Януковичу. Експерти прогнозують, що самоізоляція в оточенні вихідців з Донецька може зіграти з президентом злий жарт. Про це пише "Німецька хвиля".

"Чужинців" на чолі ключових міністерств і відомств майже не залишилося. Тотальний контроль над органами влади мають земляки Віктора Януковича – вихідці з Донецька. Зокрема, новий голова Служби безпеки України Олександр Якименко до переведення до Києва працював начальником Управління СБУ в Донецькій області. "Донецьку управлінську школу" пройшов також Ігор Соркін, кандидатуру якого Янукович подав на посаду нового голови Національного банку України. Соркін до переїзду до столиці очолював відділ банківського нагляду управління Національного банку в Донецькій області. Донецьке походження має і чимало міністрів у нинішньому уряді, суддів Конституційного і Верховного судів.

Все буде Донбас

В інтерв'ю DW директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран зазначив, що нинішній склад уряду "на 50 відсотків сформований з представників Партії регіонів і ще на 50 відсотків з представників донецької президентської сім'ї". Але вже наступний склад уряду, як вважає експерт, буде стовідсотково "сімейним". "Рано чи пізно лідер будь-якого авторитарного режиму набуває таких серйозних повноважень, що йому стає непотрібна будь-яка партія", – сказав Таран. Він відзначає, що за останні роки Янукович втратив значну частку підтримки громадян, але зміцнив свою особисту владу. Політолог впевнений, що з точки зору стратегії це є політичним самогубством, але виглядає виграшем в тактичному плані для самого Януковича, який "розуміє тільки один стиль керівництва – закручувати гайки".

Поразка таки спіткає режим Януковича, але аж ніяк не внаслідок міжнародної ізоляції України, спрогнозував Таран. Він вважає, що відсутність економічних реформ, ефективних програм з боротьби з корупцією та приваблення іноземних інвестицій спричинять нездоланні економічні труднощі, які кінець-кінцем повалять нинішній владний режим. "Останні призначення свідчать, що монополізація економіки буде посилюватись і це, безперечно, самовбивчий шлях для влади", – сказав Таран.

Головне - тотальний контроль

З цим згідний і голова Комітету економістів України Андрій Новак. Він прогнозує подальше зростання зовнішньої заборгованості, залежності української економіки від експорту та від інших зовнішніх факторів. На відміну від Тарана, Новак вважає, що ключові урядові посади вже були "надані людям, які довели свою особисту відданість президентській сім'ї". І що тепер слід чекати зав'язування всіх економічних процесів в країні на користь одного лідера, що взяв під контроль всі фінансово-економічні потоки".

З огляду на ці прогнози, нинішній уряд, так само, як і попередній, не можна вважати "урядом професіоналів", зазначив Новак. "Професіоналізм уряду слід визначати за трьома критеріями: динаміка зростання доходів населення, динаміка споживчих цін та рівень зайнятості населення. Наразі за всіма цими критеріями спостерігається спад і тому немає причин для того, аби вважати українську владу професійною", – сказав Андрій Новак.

Генеральним трендом економічної політики цього уряду у 2013 році Новак вважає "виривання за будь-яку ціну коштів в бізнесу та суспільства для наповнення державного бюджету". "З України вже пішли всі іноземні інвестори, що не мали стратегічних планів, і залишилися тільки ті, що працюють тут ще з 90-х років", – зазначив Новак. За словами економіста, за таких умов нема чого і говорити про інвестиційну привабливість України в світі.

dw.de

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ