Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Самокат - теж транспорт? Львівські депутати просять внормувати користування легким електротранспортом

Сьогодні, 20 травня, на пленарному засіданні сесії Львівської міської ради депутати звернулись до Верховної Ради України, Національної поліції та міського голови Львова з проханням привести до належного чину користування самокатами, гіробордами, сігвеями та іншим легким електротранспортом. Відповідне звернення подала депутатка від фракції "Європейська Солідарність" Тетяна Шевченко.

За її словами, статус користувачів гіробордів, моноциклів cігвеїв, тощо як учасників дорожнього руху досі не врегульовано. 

Водночас на розгляді Верховної Ради України перебуває законопроєкт, яким пропонується визначити статус користувачів персонального легкого електротранспорту як учасників дорожнього руху, передбачити для них основні права та обов’язки та встановити адміністративну відповідальність за порушення ними правил дорожнього руху. Цей проєкт був прийнятий минулого року у вересні в першому читанні і готується до другого та третього читання. 

Депутатка закликала Верховну Раду України у межах розумного терміного прийняти відповідні зміни до чинного законодавства, врегулювати  статус нових учасників дорожнього руху – користувачів персонального легкого електротранспорту, а також створити безпечні умови для жителів міст та інших учасників дорожнього руху. 

"Суспільні відносини значно динамічніші, аніж законодавство України. Люди їздять на електроскутерах, самокатах, гіробордах, моноциклях,  cігвеях і т.д.

Питання безпеки цих учасників дорожнього руху та їхньої відповідальності є невизначене чинним законодавством, проте воно актуальне. Вважаю, що при законодавчому регулюванні слід дотриматись відповідного балансу - забезпечити рівні умови дорожнього руху усіх учасників та, водночас, сприяти поширенню екологічних видів транспорту з метою задоволення транспортних потреб наших громадян", - розповіла Тетяна Шевченко. 

Вона додала, що популярність легкого електротранспорту зумовила у Львові зростання кількості надавачів послуг з шерінгу (спільного використання). Їхні правовідносини з містом також потрібно внормувати і наповнювати бюджет Львова з таких послуг нарівні з іншими. 

До міського голови Львова депутатка звернулася із проханням надати детальну інформацію щодо переліку надавачів таких послуг, видів місцевих податків, які сплачують сервіси надання послуг з прокату персонального легкого електротранспорту та правових актів, якими регулюється їхня діяльність. 

Наостанок керівника ГУ Нацполіції Львівщини Тетяна Шевченко попросила вжити заходів для створення безпечних умов  дорожнього руху у місті Львова, зокрема активно реагувати на порушення чинних Правил дорожнього руху користувачами персонального легкого електротранспорту у м. Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ