Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Санаторії "Пролісок" у Моршині та "Немирів" перейшли у відання Прикордонної служби

Наприкінці 2016 року у сферу діяльності Держприкордонслужби перейшов лікувальний заклад з двохсотлітньою історією, який отримав назву «Прикордонник – Немирів». А кілька тижнів тому Уряд передав для потреб вартових рубежу й колишній санаторій «Пролісок», що у Моршині. Він називатиметься «Моршин – прикордонник», повідомило видання "Прикордонник України" на Фейсбук.

Історія санаторію у Немирові розпочалася 203 роки тому. Це один з найстаріших лікувальних бальнеологічних закладів у нашій державі. Особливість Немирова – сірчано-воднева вода, за допомогою якої лікують багато хвороб. Її склад унікальний та неповторний. Ця вода через свердловини і потужні насоси подається з глибини на поверхню. Тут у спеціальних ваннах проводять різноманітні оздоровчі та відновлювальні процедури. Колись оздоровлюватися сюди люди їздили не тільки з України, але й з-за кордону. 

Від селища Немирів до Львова всього 81 кілометр і добиратися сюди доволі просто. З іншого боку «Прикордонник – Немирів» розташований серед хвойного та листяного лісу. Тому навіть просто відпочинок у цих місцях має позитивний психологічний ефект. Про це розповів керівник санаторію підполковник Богдан Скиба. 

За словами підполковника, до передачі прикордонному відомству цей заклад належав Укрпрофоздоровниці. Протягом останніх двох років санаторій не працював, а в квітні цього року колектив прийняв рішення про самоліквідацію. Насамперед потрібно було навести лад з документацією. Прикордонному відомству передавалося 18 будівель, які необхідно було прийняти та скласти відповідні акти, належним чином оформити акти на землю та іншу технічну документацію. З цього і почали свою діяльність.

Крім того, керівник санаторію займається поверненням у сферу відповідальності закладу озера та лісу площею понад 23 гектари, який знаходиться у рекреаційній зоні селища Немирів.

У цьогорічному бюджеті Прикордонної служби закладено 10 мільйонів гривень на потреби цього лікувального закладу. Управлінням капітального будівництва Адміністрації Держприкордонслужби складено розгорнутий план щодо відновлення інфраструктури та затверджено відповідний кошторис.

"Крім того, необхідно сказати про роль керівництва області та місцевої влади. Вони зацікавлені у відновленні роботи здравниці, адже це передусім створення нових робочих місць та сплата податків у бюджет. 

Голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка особисто закріпив за нашим закладом вісім районних адміністрацій та трьох керівників міст Львівщини для надання практичної шефської допомоги. Крім того, санаторію з місцевого бюджету буде виділено близько 12 мільйонів гривень субвенції. Це допоможе нам пришвидшити роботу з відновлення інфраструктури здравниці. Також ми ведемо перемовини з меценатами та просто небайдужими громадянами, які допоможуть порадами та ділом", - додав Богдан Скиба. 

За його словами, усі відновлювальні роботи планують завершити протягом 3–5 років. Загалом для відбудови інфраструктури та повноцінного старту всього санаторного комплексу необхідно буде вкласти приблизно 90 мільйонів гривень Заклад буде розрахований на 200 ліжко-місць. 

Санаторій у Моршині, відповідно до наказу Адміністрації Держприкордонслужби, отримав назву «Моршин–прикордонник». Наразі призначено керівника та формується командирське ядро цього закладу. На відміну від лікувального закладу, що розташований у Немирові, тут лише одна семиповерхова капітальна будівля, розповів керівник закладу, полковник Валерій Мошора.

За часів СРСР тут був санаторій матері та дитини союзного значення. І вже понад чотири роки він не працює. Водночас його інфраструктура в непоганому стані, в будівлі передбачений весь комплекс для комфортного оздоровлення починаючи від їдальні та лікувального комплексу, закінчуючи бібліотекою. Сам санаторій знаходиться у Моршині – знаменитому курортному містечку. Зовсім поруч місто Стрий, неподалік курорт Трускавець, а до Львова – лише 78 кілометрів. Спроможність санаторію після відновлення роботи становитиме 300 ліжкомісць. Ремонтні роботи розпочнуть з даху, який необхідно відновити в першу чергу. 

"Керівництво відомства поставило завдання розпочати приймати відпочивальників у 2018 році. Терміни стислі, зробити необхідно дуже багато. Організаційну роботу почали з юридичних питань: займаємося дозвільною документацію, актами на землю, отримуємо відповідні ліцензії тощо. Місцеві жителі почали цікавитися щодо можливого працевлаштування. Не сумніваюся, що у такому містечку як Моршин, ми зможемо сформувати команду однодумців та справжніх фахівців медичної справи", - зазначив Валерій Мошора.

Прикордонники наголошують, що потреба у спеціалізованих лікувальних закладах для людей в погонах з часом буде тільки зростати. Насамперед це стосується тих хто пройшов горнило бойових дій на сході. Тільки у прикордонному відомстві на сьогодні понад 17 тисяч таких військовослужбовців і їм на регулярній основі необхідна реабілітація та відновлення стану здоров’я. А є ще ветерани військової служби, члени сімей прикордонників, інваліди війни, цивільний персонал відомства, а спроможності відомчого санаторію «Аркадія» не безмежні. Тому рішення щодо передачі двох санаторіїв на Львівщині у сферу діяльності Служби своєчасне та очікуване. 

Що символічно: санаторію «Прикордонник – Немирів» присвоєно номер військової частини, який донедавна належав санаторію «Прикордонник», що знаходився у Лівадії. Гарні традиції гостинності, яким славився кримський заклад, перериватися не будуть, а тільки розширяться у західному регіоні нашої держави. А на південний берег Криму українські прикордонники обов’язково повернуться. І службу будуть нести, і відпочивати на українському узбережжі у відомчих здравницях.

"Прикордонник України"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ