Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сайт Wikileaks опублікував cекретні документи уряду США

Сайт Wikileaks опублікував секретні документи уряду США, в яких йдеться про повідомлення, які надсилали американські посольства по всьому світу до Вашингтона. Згідно з повідомленнями преси, обсяг опублікованих матеріалів набагато більший за загальгий розмір викладеної інформації про Афганістан і оприлюднених документів про Ірак.

В опублікованих документах держдепартаменту містяться відомості про те, що представники деяких арабських держав, зокрема король Саудівської Аравії, закликали США напасти на Іран, щоб покінчити з його ядерною програмою.

У повідомленнях, відправлених до Вашингтона, також йдеться про:

Запевняння про зв'язки російської влади з організованою злочинністю.

Надзвичайно близькі відносини прем'єр — міністра Володимира Путіна з його італійським колегою Сильвіо Берлусконі.

Спроби Ірану переобладнати північнокорейські ракети для використання у ролі ракет далекого радіуса дії.

Небезпеку того, що пакистанські ядерні матеріали можуть бути використані для виробництва ядерної зброї.

Американських чиновників, яким наказували стежити за керівництвом ООН.

Про те, що китайський уряд усе частіше вдається до використання кібер-атак.

Корупцію в уряді Афганістану, який підтримує Захід. Побоювання посилилися, коли стало відомо про високопоставленого чиновника, який нібито віз за кордон у своєму багажі понад 50 млн. доларів готівкою.

Невдалі спроби США запобігти постачанню зброї з Сирії ліванському «Хезболлі»

Перемови, присвячені закриттю американської в'язниці на Гуантанамо, зокрема дипломатам Словенії нібито пропонували прийняти звільненого в'язня в обмін на зустріч з американським президентом Бараком Обамою.

Дискусії американських і південнокорейських чиновників про можливе об'єднання двох Корей — у тому випадку, якщо відбудеться повний розвал КНДР.

Критику британських політиків, зокрема прем'єр-міністра Девіда Кемерона.

Матеріали, оприлюднені Wikileaks, готуються опублікувати провідні західні газети. Британська Guardian присвятила їм на своєму сайті цілий розділ. Крім того, 250 тисяч документів були передані американській New York Times, німецькому журналу Spiegel, іспанській El Pais і французькій Le Monde.

У неділю Державний департамент США закликав засновника сайту Wikileaks Джуліана Ассанджа утриматися від публікації нової серії секретних документів, оскільки це, на думку Вашингтона, може поставити під загрозу тисячі життів. У своєму листі юрист Держдепу Харолд Кох також просить Ассанджа знищити копії секретних матеріалів у його базі даних і повернути документи владі США.

На цьому тижні в Wikileaks повідомили, що в розпорядженні сайту опинилися секретні дані, що майже в сім разів перевищують за обсягом ті 400 тисяч документів Пентагону, які сайт опублікував у жовтні. Сайт не повідомив точну дату публікації цих даних. Проте очікують, що перші витоки можуть почати з'являтися вже в неділю.

Джуліан Ассандж раніше заявляв, що влада США боїться бути притягнутою до відповіді за факти, які розкриють після публікації. Очікують, що серед нових матеріалів — документи, що стосуються відносин США з іншими країнами, а також конфіденційні висловлювання американських дипломатів щодо таких держав, як Австрія, Великобританія, Ізраїль, Канада, Росія й Туреччина.

Високопоставлений американський чиновник заявив, що Ассандж пропонував перемови щодо деякої редактури публікованих матеріалів.

«Ми не будемо брати участі в перемовах щодо подальшої публікації або розповсюдженні незаконно отриманих секретних документів американського уряду», — відповів йому на це Кох.

У листі Коха йдеться, що під ударом опиняться тисячі осіб — від журналістів до борців за права людини і блогерів. Журналісти повідомляють, що подібний крок дуже нетиповий для американської влади і свідчить про їхню стурбованість наслідками публікації, передає ДТ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ