Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

СБУ не вправі ізолювати науку від доступу до інформації – Центр досліджень визвольного руху

Заява нового Голови СБУ Валерія Хорошковського про те, що спецслужбі слід скоротити роботу із розсекречення архівів загрожує фактичній ізоляції науковців від архівних матеріалів. про це йдеться у заяві Центру досліджень визвольного руху.

 

На думку науковців, з обмеженням доступу до архівів стане неможливе поглиблене та всебічне дослідження української історії, особливо сторінок, що старанно фальсифікувалися тоталітарним режимом. Оскільки основний масив документів НКВД-КГБ у розпорядженні СБУ, то цивільні урядові структури чи науково-дослідні інституції не зможуть організувати роботу з їх опрацювання, реставрації та оприлюднення, – вважають вони.

 

«Згортання роботи Архіву СБУ загрожує нівеляцією здобутків планомірного і повного розсекречення, що є частиною загальноєвропейського процесу оприлюднення «секретів», нагромаджених спецслужбами, і роками триває в Європі, зокрема у Польщі, Прибалтиці, Чехії, Німеччині.

Спроби приховування та спекуляції історією і використання її як засобу політичного поділу українського народу загрожують національним інтересам України та створюють суспільну напругу. А великий попит на інформацію, з якої знято гриф «совершенно секретно», з боку державних установ, наукових і навчальних закладів, громадських організацій, науковців і широких кіл української та світової громадськості наголошує на необхідності подальшого розсекречення.

 

Переконані, що нове керівництво СБУ не дозволить собі піти всупереч українському закону, загальноєвропейській практиці відкритості і сприятиме повному оприлюдненню документів про злочини проти людства, вчинені радянською владою.

 

Переконані, що українська спецслужба усвідомлює відповідальність прийнятого нею історичного спадку – таємного архіву НКВД-КГБ – та сприятиме відновленню національної пам’яті українського народу», – йдеться в заяві.

 

Центр досліджень визвольного руху – незалежна неурядова наукова органінізація, що займається вивченням історії України ХХ століття.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ