Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сех: Уряд "проштовхнув" погодження на видобуток сланцевого газу в Донецькій області

"Уряд розпочав "проштовхування" угоди стосовно видобутку сланцевого газу з найбільш згідливої Донецької області, далі вони візьмуться за Харківську, потім Івано-Франківську та Львівську обласні ради. При цьому центральна влада нехтує правами місцевого самоврядування та порушує законодавство". Про це заявила народний депутат України від ВО "Свобода", голова комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, коментуючи погодження Донецькою обласною радою проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які має намір видобувати компанія "Шелл", на сесії обласної ради 16 січня 2013 року. Про це повідомила прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

"За законодавством, проект угоди про розподіл продукції мав надійти в місцеві ради у тримісячний термін після проведення конкурсу та оголошення переможця, - зазначила Ірина Сех. - Тендер завершився в травні 2012-го, але обласні ради так і не побачили тексту угоди. Очевидно, уряду було що приховувати від територіальних громад і місцевих рад. Я переконана, що тексту не бачили також і депутати Донецької облради, яких прибув агітувати особисто міністр екології і природних ресурсів України Олег Проскуряков. Він розпочав "проштовхувати" погодження стосовно видобутку сланцевого газу з обласної ради, в якій найбільше підконтрольних депутатів. На завтра заплановано сесіюХарківської обласної ради, на якій можуть також розглянути це питання. Тобто, ймовірно, далі буде Харківська область, частина якоїрозташована на Юзівській площі, а потім візьмуться за Івано-Франківську та Львівську, в межах яких – Олеська площа".

Голова комітету зазначила, що видобуток сланцевого газу в межах площі Юзівської в Донецькій та Харківській областях може загрожувати втратою стратегічних запасів підземних вод, а також забрудненням річки Сіверський Донець. "Межі Юзівської площі накладаються на об’єкти природно-заповідного фонду, де виявлено рідкісні види флори і фауни, занесені не тільки до Червоної книги України, а й до європейських списків. І розробка надр загрожує втратою цих видів", - зазначає Ірина Сех.

Народний депутат наголосила, що від територіальних громад приховують інформацію про ризики, пов’язані з видобутком сланцевого газу, а органи місцевого самоврядування позбавлено можливості впливати на цю проблему. Зокрема, відомо, що уряд відмовився включити представника Львівської обласної ради до складу Міжвідомчої комісії з організації та проведення конкурсів на укладення угоди про розподіл продукції, хоча за законом до складу такої комісії мають входити представники органів місцевого самоврядування. "Відбувається порушення конституційного права територіальних громад розпоряджатися природними ресурсами, в тому числі надрами, які за статтею 13 Конституції України є виключною власністю народу».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ