Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Сепаратисти можуть оскаржити автономію Криму в суді

Представники руху Народний фронт "Севастополь-Крим-Росія" виграли у Вищому адміністративному суді в Києві процес за право на судове скасування Конституції АРК від 1998 року. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Конституція визначає Крим як автономію у складі України.

Раніше місцеві сепаратисти намагалися через суд оскаржити її правочинність, однак той відмовився розглядати поданий позов. Тепер суд першої інстанції мусить розглянути цю справу по суті.

За словами координатора Народного фронту Валерія Подьячого, мета позову, поданого ще у жовтні 2010 року, – відновлення дії Конституції Республіки Крим від 1992 року.

Подьячий повідомив, що справа про "нечинність української конституції Криму" повернулася до Окружного адміністративного суду Криму, але коли відбудеться перше слухання за нею поки не відомо.

Цей документ, ухвалений Верховною Радою Кримської АРСР 6 травня 1992 року, визначав Крим самостійною державою, яка перебуває з Україною у конфедеративних відносинах.

У березні 1995 року Президент Леонід Кучма скасував цей варіант кримської конституції, а наприкінці 1998 року спершу кримський, а потім й український парламенти затвердили нинішній Основний закон АРК.

Подьячий, засуджений кілька років тому до умовного покарання за сепаратизм, вважає, що нинішня кримська автономія – незаконна, як і перебування Криму у складі України.

У прес-службі Верховної Ради Криму сказали, що вивчають ситуацію і поки що нічого не коментуватимуть.

Разом з тим джерела Радіо Свобода в оточення спікера повідомили, що парламентські юристи заскочені таким перебігом подій і поки не знають, як реагувати. Там не допускають самої можливості скасування Конституції АРК в кримському ж суді.

Раніше колишній голова СБУ Валентин Наливайченко стверджував, що Організація "Севастополь-Крим-Росія" фінансувалась "за брудні гроші, в тому числі від будівництва об’єктів ЧФ".

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ