Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Шахта «Степова» продовжує горіти

Щоб остаточно ліквідувати пожежу, що сталася на шахті «Степова» державного підприємства «Львіввугілля» 30 березня, потрібно ще трохи більше як два тижні, – повідомив голова Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки Олег Турчин.

2 квітня на нараді штабу з ліквідації аварії (за участі першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Поповича) було прийнято рішення залити аварійну виробку водою, – розповів Олег Турчин. За розрахунками фахівців, необхідний обсяг води, який повністю дозволить приборкати стихію, становить 43 тис. кубічних метрів.

Станом на сьогодні ранок в аварійну виробку вже залито 11 тис. кубометрів. Воду качають двома новими насосними установками безперервно. На потрібний обсяг вийдемо не раніше як 9 квітня, але вже сьогодні зафіксовано зниження газової обстановки і температурного режиму в шахті до рівня норми, – зазначив профспілковий лідер.

За його словами, після повного заповнення аварійної виробки водою в шахті протягом 1-2 днів проведуть контроль газової обстановки і температурного режиму, якщо все залишиться в нормі, приступлять до відкачування води, на що також потрібно 9-10 діб. І тільки після цього на «Степовій» зможуть приступити до відновлення лави і конвеєрного штреку.

580 гірникам керівництво шахти запропонувало в квітні-травні відгуляти чергові відпустки до повного відновлення виробок, але, як підкреслив профспілковий лідер, всі відпустки оплачувані, і Львівська територіальна організація Укрвуглепрофспілки, і первинна профорганізація шахти контролюватимуть це питання.

Нагадаємо, пожежа в 120 конвеєрному штреку на вихідному струмені лави № 119 (горизонт 550 метрів) шахти «Степова» сталася 30 березня о 1.47. Загорілася дерев'яна конструкція. За попередніми даними, затяжка загорілася від іскри електродвигуна скребкового конвеєра лави.

Два гірники – машиніст гірничої машин і гірник очисного забою, що були безпосередньо на місці виникнення пожежі, повідомили про НП диспетчеру шахти і самостійно почали гасити осередки вогню. Вони отримали опіки рук та обличчя III-IV ступеня. Гірників доправлено до Центральної міської лікарні Червонограда, загрози їх життю немає.

Решта 199 гірників, що були в шахті, – не постраждали. Близько 3.00 останні шахтарі були виведені на поверхню.

Повідомлялося, що вогнища займання вранці в п'ятницю вдалося локалізувати, але, на жаль, пізніше в аварійній виробці знову з'явився вогонь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ