Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Шахтарям Львівщини загрожує затримка з виплатою зарплати та зупинка однієї з найбільших шахт регіону

Шахті «Червоноградська» загрожує призупинення видобутку вугілля а шахтарям – затримки із виплатою зарплат. Як повідомив заступник директора шахти «Червоноградська» у галузі збуту Олександр Шайтан, зараз на шахті «Червоноградська» є нереалізованими 34 тисячі тонн вугілля. Однак проблема полягає не у власне збуті, а у роботі збагачувальної фабрики, яка наразі не працює.
За словами Шайтана, на шахті видобувають вугілля 55 % зольності, що перевищує норми, і електростанції та інші підприємства відмовляються його купувати. «Треба терміново або збільшувати норми, або реконструювати збагачувальну фабрику. Це питання потрібно вирішувати як на місцевому, так і на державному рівні», -- прокоментував ситуацію голова Львівської ОДА Микола Кміть.
Як повідомив директор ДП «Львіввугілля» Володимир Гарбузюк, наразі на фабриці працює державна комісія Мінвуглепрому, яка вирішить питання із запуском фабрики. За пронозами, фабрика почне працювати в лютому, а з квітня її запустять на повну потужність.
Керівники підприємства стверджують, що у разі, якщо фабрика не запрацює і підприємство не матиме збуту вугілля, шахтарям частково перестануть виплачувати заробітну плату і призупинять роботу частини шахти. «Якщо ж фабрика почне працювати, ми покриємо свої борги перед оптовим ринком України, а це 6 мільйонів гривень, та наприкінці лютого почнемо виплачувати січневу заробітну плату шахтарям», – каже Гарбузюк. Водночас, як вважає губернатор Львівщини Микола Кміть, борги по заробітній платі на шахті були завжди, але вони були перехідними. «Зараз ситуація гірша, вугілля не продається і немає надходжень. Ми мусимо добиватися кредиту на виплату заробітної плати або вирішувати це питання іншим методом», -- каже Кміть.
Нагадаємо, що 19 січня ВАТ «Львівобленерго» припинило електропостачання ДП „Львіввугілля” та ВАТ „Львівська вугільна компанія” (Львівсистеменерго), якому належить Червоноградська збагачувальна фабрика. Борг ВАТ „Львівська вугільна компанія” на 1 січня 2009 року становив 1,431 млн. грн., і в січні 2009 заборгованість зросла ще на 1,891 млн. грн. А борг ДП „Львіввугілля” становив 291,1 тис. грн. Державне підприємство борг погасило, то ж електропостачання «Львіввугілля» було відновлено. Натомість на «Львівсистеменерго» його немає досі.
Протягом 2008-го року на шахті «Червоноградська» видобуто 171, 6 тисяч тонн вугілля на суму 51, 529 мільйонів гривень. Собівартість 1 тонни вугілля – 596 гривень, а реалізовують його електростанціям за 269, решту покриває держава. Сума місячних видатків на зарплату по ДП «Львіввугілля» становить 60, 3 мільйона гривень.



Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ