Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Що робити, якщо потік бойлер?

Бойлер – незамінна річ, якщо ви не хочете залежати від центрального водопостачання та митись влітку у холодній воді. Втім, в результаті природного зносу чи неправильної експлуатації така техніка може ламатись.

Якщо протік бойлер, і у вас немає відповідних знань та інструментів, то кращим рішенням проблеми буде викликати сантехніка. Досвідчений спеціаліст знає, як впоратись із вашою проблемою, гарантуючи довговічну та безперебійну роботу приладу.

Що робити якщо потік бойлер

Чому тече бойлер?

Перш ніж проводити ремонтні та сантехнічні роботи, слід визначити причину, чому водонагрівач почав протікати. Як правило, до такої неполадки приводять:

  • технічні порушення при встановленні техніки. Якщо монтажем займались некваліфіковані спеціалісти, то це часто спричиняє неправильну роботу приладу (відсутність регулятора тиску, «блукаючі» струми і т. д.). В такому випадку вода починає протікати через заглушки або пластикову кришку;

  • відсутність регулярного обслуговування. Час від часу потрібно чистити резервуар та виконувати інші профілактичні заходи. При відсутності регулярного обслуговування на ТЕНі утворюється накип, що часто спричиняє його поломку та протікання водонагрівача;

  • деформація корпусу. Вода може проникати через тріщини та дірки у бакові;

  • неправильна експлуатація. Працювати з бойлером досить просто. Втім, якщо ігнорувати інструкцію, це може спричинити ряд різноманітних поломок;

  • непродумана система скидання зайвої води з накопичувального бачка в каналізаційну систему і т. д.

Сантехнік ремонтує бойлер

Що робити, якщо потік бойлер?

Перш за все, необхідно:

  • від’єднати прилад від електричної мережі;

  • перекрити подачу холодної води;

  • максимально зібрати воду з резервуара – це полегшить демонтаж бойлера, а також унеможливить подальші протікання.

Окрім того, попередьте ваших сусідів знизу, що водонагрівач зламався, тому будуть проводитись ремонтні роботи (під час усунення несправностей в комунікаційній системі може різко змінюватись робочий тиск). Після цього ви можете або замовити послуги сантехніка, або ж зайнятись ремонтом самостійно.

Як відремонтувати бойлер?

Досить часто зрозуміти, де саме протікає електричний бойлер, можна після візуального моніторингу. Для початку слід оглянути місця з іржею чи механічними дефектами. Також зверніть увагу на температуру води, котра протікає – якщо вона холодна, то разом з порушенням герметичності із ладу вийшов і ТЕН. Варто зазначити, що перед оглядом слід демонтувати прилад – це допоможе виявити всі деформовані та поржавілі місця.

Іще одна поширена проблема – вихід з ладу комбінованого зворотно-запобіжного клапана. Досить часто заміна цього елементу дозволить усунути протікання.

Якщо ж водонагрівач протікає одразу після встановлення, то тут проблеми із монтажем. В такому випадку допоможуть консультація і виклик сантехніка.

самостійний ремонт бойлера

Профілактика протікань бойлера?

Щоб не довелось замовляти послуги майстрів-сантехніків, слід правильно користуватись технікою. Продовжити період експлуатації водонагрівача можна, якщо:

  • щорічно проводити профілактичний огляд ТЕНу і, при необхідності, замінювати його чи магнієвий анод (ціни на нагрівач нижчі, ніж вартість повного ремонту);

  • регулярно чистити бак від накипу;

  • ознайомитись з інструкцією та дотримуватись її в ході експлуатації водонагрівача;

  • вимикати бойлер тільки тоді, якщо не будете ним користуватись не менше 3 днів (у нормальному режимі прилад буде вмикатись/вимикатись автоматично, коли від’єднувати його від мережі самостійно, це не зменшить витрати електроенергії, а лише пришвидшить поломку техніки.

Ну і, найголовніше: якщо ви не досвідчений сантехнік, краще довірити ремонт та обслуговування водонагрівача в руки кваліфікованого спеціаліста. Бажання самостійно виконати всі роботи часто призводить до ще більших неполадок, а іноді навіть і проблем із системою водопостачання. Якщо ж ви звернетесь до професіоналів, то вони нададуть на свою роботу гарантію.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ