Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Щодо судді Ігоря Зварича можуть порушити ще одну кримінальну справу

До видання "Комерсант" вчора потрапили результати позапланової перевірки фінансово-господарської діяльності Львівського апеляційного адміністративного суду (ЛААС), яку здійснювало Контрольно-ревізійне управління (КРУ) у Львівській області у межах кримінальної справи, порушеної стосовно колишнього голови ЛААС Ігоря Зварича. Співробітники КРУ виявили серйозні порушення під час виплати премій та відпускних працівникам суду, проведення тендерів на ремонтні роботи будівлі суду і закупівлі обладнання. Генпрокуратура долучила результати перевірки до справи Ігоря Зварича і найближчим часом має намір порушити нову кримінальну справу. Позапланова ревізія фінансово-господарської діяльності ЛААС проводилася з 10 лютого по 14 квітня згідно з постановою Печерського районного суду Києва від 5 лютого у межах кримінальної справи щодо колишнього голови ЛААС Ігоря Зварича, звинуваченого в отриманні хабарів в особливо великих розмірах. Нині Зварич перебуває під вартою.
Як повідомив "Комерсанту" голова комісії, яка проводила перевірку, заступник начальника відділу контролю КРУ у Львівській області Олег Дроздов, предметом вивчення була фінансово-господарська діяльність ЛААС за період з 20 листопада 2006 року по 31 грудня 2008 року. «Під час перевірки було встановлено, що місячна премія співробітників суду становила 200% від їх місячного заробітку, в той час як законодавча база передбачає, що вона може становити від 10% до 100% місячної зарплати. Тільки на підставі наказу голови ЛААС за квітень 2008 року суддям була виплачена премія на загальну суму 54,5 тис. грн», – сказав пан Дроздов, підкресливши, що рішення про виділення премій були незаконними, оскільки мали прийматися не головою суду, а його президією.
Крім того, КРУ виявило порушення процедур тендерних закупівель послуг з ремонту будівлі ЛААС, проектно-кошторисної документації та меблів. За словами Олега Дроздова, «у всіх учасників тендерних закупівель відсутні ліцензії, і це порушення не відображено у протоколі тендерних пропозицій».
Голова комісії КРУ розповів Ъ і про інші порушення. «У підвальному приміщенні суду обладнана котельня, в адмінбудинку встановлено 179 світильників. Однак котельня і світильники не були поставлені на баланс. Ми оцінили їх у 84,6 тис. грн. Між іншим, світильники там дуже дорогі, вартість одного більше як 2 тис. грн», – зазначив пан Дроздов.
У ЛААС не вважають виявлені порушення серйозними. Прес-секретар суду Ольга Давид повідомила Ъ, що виплати премій не є порушенням законодавства, оскільки, згідно з постановою Кабміну, суд може не обмежувати фонд економії з зарплати. «Фонд розподілявся між усіма співробітниками ЛААС», – зазначила вона. Щодо інших порушень пані Давид додала, що «котельню і світильники не встигли поставити на баланс».
Матеріали ревізії КРУ передано до Генпрокуратури. Керівник слідчої групи ГПУ Володимир Жербицький підтвердив цю інформацію. «Матеріали за результатами ревізії ЛААС вже в Генпрокуратурі і долучені до справи Ігоря Зварича. Ми детально розглянемо виявлені під час ревізії порушення і винесемо відповідні рішення», – заявив він. Джерело Ъ в Генпрокуратурі стверджує, що «на підставі матеріалів ревізії незабаром буде порушено нову кримінальну справу щодо Ігоря Зварича».
Зараз пан Зварич перебуває у львівському СІЗО. Під час слідчих дій його відвідують тільки слідчі та адвокат Ігор Савка. Останній повідомив Ъ, що його підзахисний і надалі не визнає пред'явлених йому звинувачень: «Відповідно, він вважає себе невинним. Вірю, що зможу довести те, що він не винен». До адміністрації СІЗО Ігор Зварич претензій не має, повідомив Ъ начальник управління Державного департаменту з питань виконання покарань у Львівській області Василь Ільницький. «Скарги на утримання і харчування від нього не надходили. Напередодні Великодня багато благодійних організацій передали нам паски, крашанки. Також священики всіх конфесій проведуть богослужіння. Пан Зварич, як і багато хто, за бажання може пройти обряд сповіді», – сказав пан Ільницький.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ