Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Щораз більше людей інфікується ВІЛ через незахищений секс з ін’єкційними наркоманами

Розвиток епідемії ВІЛ-інфекції/СНІДу в Львівській області має ті ж закономірності, що й в цілому в Україні. За 2012 рік року вперше в житті діагноз ВІЛ-інфекція був встановлений 393 особам, в тому числі в стадії СНІДу – 165 особам. Захворюваність на ВІЛ-інфекцію – знизилася на 20,3% , на СНІД на 15 %. Повідомила прес-служба Департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА.

Серед шляхів інфікування домінує статевий, в основному, гетеросексуальний шлях передачі ВІЛ – 171 випадок; на парентеральний, внаслідок введення наркотичних речовин ін’єкційним шляхом, припадає 138 випадків. Взято на облік 84 дитини, які народилися від ВІЛ-інфікованих матерів (у 2011 році офіційно взята на облік 101 дитина).

Хоча частка споживачів ін’єкційних наркотиків зменшиласьсеред взятих на облік хворих у стадії СНІДу, проте 61,2% з уперше в житті встановленим діагнозом СНІДу належить до цієї групи, тобто люди, знаючи про свої ризиковані форми поведінки, звертаються в заклади охорони здоров’я і тестуються лише тоді, коли з’являються клінічні ознаки захворювання.

В загальному зросла частка статевого шляху передачі (усе більша кількість людей інфікується ВІЛ внаслідок незахищеного сексу з особами, які мають безпосередній стосунок до  споживачів ін’єкційних наркотиків .

Збільшення статевого шляху передачі та значна  питома вага жінок серед загального числа ВІЛ-позитивних підтверджує перехід ВІЛ-інфекції від споживачів ін’єкційних наркотиків у широкі верстви населення.

В Львівському обласному центрі СНІДу станом на 1.01.2013 року  на офіційному обліку в педіатра знаходиться 237 дітей, з них 42 дітей з підтвердженим ВІЛ–статусом. У решти (195 дітей) – неуточнений діагноз.

Слід відзначити, що ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатні та репродуктивні вікові групи населення (25-49 років), на яку припадає 79%нових випадків ВІЛ-інфекції . Якщо у віковій групі 15-24 роки переважає статевий шлях передачі – 72% проти 28% серед споживачів ін’єкційних наркотиків, то у старших вікових групах 25-39 років цей шлях передачі практично однаковий.

Епідемія ВІЛ-інфекції/СНІДу поширена нерівномірно. Дотепер є адмінтериторії, де показник поширеності  ВІЛ-інфекції перевищує середній по області (87,9 на 100 тис. населення) приблизно в 2 рази, наприклад, у м. Бориславі, м. Червонограді, м. Львові це відбувається завдяки лідерству цих міст щодо ін’єкційного вживання наркотиків.

Таким чином, епідемія ВІЛ-інфекції у Львівській області до цього часу сконцентрована в групах найбільш високого ризику інфікування ВІЛ. Використання зараженого ін’єкційного інструментарію залишається одним з основних факторів ризику інфікування ВІЛ.

Станом на 01.01.2013 року в області знаходиться на обліку 2233 ВІЛ-інфікованих особи, з них в стадії СНІДу перебуває під наглядом 603 особи. За накопичувальними даними, з 1987 року (початок реєстрації ВІЛ-інфекції) станом на 01.01.2013 року 413осіб, у тому числі 5 дітей, померли від захворювань, обумовлених СНІД.

 Найбільш поширеною СНІД-індикаторною інфекцією у хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД залишається СНІД-асоційований туберкульоз (як легеневий, так і позалегеневий).

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ