Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Щороку 10 тисяч українців вмирають від туберкульозу – звернення Януковича

Президента України Віктор Янукович звернувся до співвітчизників з нагоди Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, – повідомила прес-служба Президента України Віктора Януковича.

 

«Шановні співвітчизники!

24 березня відзначається День боротьби із захворюванням на туберкульоз, який міжнародна спільнота визнала глобальною проблемою. Щороку у світі гине близько 3 млн. людей, третина населення планети наражається на ризик інфікування.

 

Для українського суспільства проблема туберкульозу є надзвичайно гострою: кожного року хвороба вражає майже 40 тисяч наших співвітчизників, вмирають від цієї недуги понад 10 тисяч осіб. Щодня реєструється близько 100 нових випадків захворювання на туберкульоз – здебільшого серед людей працездатного віку.

 

Завдяки самовідданій роботі медиків вдалося зменшити рівень захворюваності на туберкульоз та смертності від нього. Але, незважаючи на це, ситуація і надалі залишається складною – показники все ще утримуються на високому рівні, стрімко поширюється мультирезистентний та ВІЛ-асоційований туберкульоз.

 

Справедливо зазначають, що туберкульоз не є суто медичною проблемою. Це проблема життєвого рівня громадян, умов праці, харчування і у більшості випадків – наслідок бідності.ї

 

Протидія епідемії туберкульозу потребує відповідальних дій усіх рівнів влади, злагодженої, чіткої співпраці. Наші зусилля будуть зосереджені на створенні ефективної системи охорони здоров'я, в якій запобіганню та подоланню інфекційних захворювань буде відведено особливу роль.

 

Уряду необхідно забезпечити бюджетне фінансування заходів, передбачених Загальнодержавною програмою протидії захворюванню на туберкульоз на 2007 – 2011 роки, а також жорстко контролювати ефективність використання фінансових ресурсів.

 

Центральні та місцеві органи виконавчої влади мають неухильно виконувати закони і директиви з протидії туберкульозу, забезпечувати додержання вимог санітарного законодавства, надання якісних медичних і соціальних послуг.

 

Як Глава держави я підтримуватиму прогресивні ініціативи науковців, економістів, медиків, бізнесменів щодо впровадження результатів сучасних досліджень, лікарських засобів та вакцин, новітніх технологій контролю над туберкульозом.

 

Звертаюся до лікарів, науковців, освітян, представників сектору соціальної допомоги. Ваша діяльність з інформування населення про причини виникнення та засоби запобігання туберкульозу є важливою передумовою попередження цієї тяжкої хвороби. Треба якісно поліпшити проведення обов'язкових профілактичних медичних оглядів, вакцинації, пропагувати здоровий та активний спосіб життя, надавати необхідну соціальну підтримку хворим.

 

Закликаю співвітчизників відповідально ставитися до власного здоров'я і лікування. Успіх або поразка у боротьбі з туберкульозом великою мірою залежать від кожного із вас.

 

Запевняю, що держава дбатиме про здоров'я своїх громадян. Ми зробимо все для того, щоб люди мали гідний рівень життя».

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ