Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Шемчук: В Криму вже відбулося все, що мало відбутися. Підстав вважати, що в українських військових здадуть нерви – немає

Екс-голова Львівської ОДА Віктор Шемчук, який мешкає в Криму і у цей час перебуває саме там, сьогодні, 3 березня, розповів Гал-інфо про ситуацію на півострові та про свавілля сепаратистської самопроголошеної влади Криму.

«Я не став би робити песимістичних прогнозів щодо ситуації в Криму. Зараз з боку російської сторони відбувається гра на нервах. Вони усіляко намагаються вчинити провокацію, яка б призвела до загострення. Однак підстав вважати, що у наших військових здадуть нерви – немає», - розповів Віктор Шемчук.

Він також додав, що російська сторона розгорнула активну пропаганду на півострові, начебто українські військовослужбовці масово переходять на російський бік, або ж на бік сепаратистської самопроголошеної влади. Віктор Шемчук наголосив, що це неправдива інформація.

«Не думаю, що буде загострення чи погіршення ситуації. Все, що мало відбутися вже відбулося. Наразі ми чекаємо, що буде відбуватися в Україні і які рішення ухвалить українська влада», - розповів Віктор Шемчук.

За словами Віктора Шемчука, самопроголошена влада АР Крим пропагує сепаратизм.

Шемчук додав, що самопроголошений прем’єр Криму перевищив повноваження, які передбачені Конституцією України та Конституцією АР Крим.

«Він перевищив усі повноваження, за що повинен бути притягнений до відповідальності, арештований та засуджений», - заявив Віктор Шемчук.

За словами Віктора Шемчука, також перевищив свої повноваження голова Верховної ради Криму та порушив низку законів України.

«У цих питаннях українській владі потрібно активніше включатися та діяти, оголошувати про злочини цих осіб та проводити затримання їх», - зазначив Віктор Шемчук.

Він також додав, що сепаратисти намагаються підпорядкувати собі силові структури автономії – СБУ, прокуратуру, міліцію.

«Ці люди створюють тиск на службовців. Наприклад, у працівників прокуратури вимагають скласти присягу самопроголошеній владі. Ти не маєш права зайти  на роботу, поки не підпишеш присяги їм. На жаль, реакції центральної влади на ці дії ми поки не бачимо. Можливо, вони мають якийсь план, а можливо це просто недолугість, складно говорити», - зазначив Віктор Шемчук.

Також він розповів, що мешканці Криму не надто радо зустріли російських окупантів.

«Тут точно ніхто з квітами російських солдат не зустрічав. Великої радості та запалу від цих подій серед кримчан я не бачив. Більшість мешканців Криму залишаються спокійними у своєму ставленні до цих подій. Зрозуміло, що туристичного сезону вже не буде. Заробити кошти, ті люди, які живуть за рахунок туристичного сезону, вже не зможуть», - зазначив Віктор Шемчук.

Він також додав, що вже сьогодні на заправках в Криму ціна на пальне зросла на 30%.

«Тут нема енергетичних потужностей, питної води в Криму теж нема, тому якщо Україна матиме намір економічно натиснути на сепаратистську владу, то це може призвести до зростання депресивності в регіоні. Відомо, що Крим і так повністю дотаційний, а це призведе до ще більшо зубожіння населення», - зазначив Віктор Шемчук.

Він також додав, що робить усе можливе зі свого боку, щоб хоч якось вплинути на ситуацію. Головним аспектом його діяльності зараз є просвітницька робота серед мешканців Криму.

Фото з ФБ Віктора Шемчука.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ