Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Шкоди історичним пам’яткам у центрі Львова завдали ремонтні роботи – Ксенія Курилишин

Шкоди історичним пам’яткам Львова під час підготовки до 750-річчя міста могли завдати ремонтні роботи, але не самі заходи та підготовка до святкування. Про це у коментарі „Гал-info” розповіла директор ГО “Дирекція з організації святкування 750-річчя Львова” Ксенія Курилишин.
„Збереження історичних пам’яток у Львові необхідно оцінювати експертам та фахівцям. Думаю, що вплив ремонтних робіт на збереження історичних пам’яток у центрі Львова під час підготовки до 750-річчя повинні оцінити в УКБ міста Львова, в управлінні збереження історично середовища ЛМР, а також ті фахівці, які мають безпосереднє відношення до містобудування. Завдати шкоди пам’яткам могли безпосередньо ремонтні роботи, які проводили підрядники, а підготовка до заходів ніяк не позначилася на архітектурі міста”, – розповіла Ксенія Курилишин.
Вона зазначила, що ЮНЕСКО може мати причини для прийняття рішення виключити історичну частину Львова із списку світової спадщини. „Мені як громадянці, буде дуже прикро, якщо так станеться”, – розповіла Ксенія Курилишин.
Нагадаємо, що найближчим днями відбудеться засідання парламентського комітету з питань культури та духовності щодо збереження об’єктів культурної та природної спадщини, включених і запропонованих для включення до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, на яке буде запрошено міського голову Львова Андрія Садового та людей, які у Львові відповідають за збереження історичного центру міста Львова. Про це у коментарі «Гал-info» повідомив народний депутат України, член Комітету Ярослав Кендзьор.
На думку народних депутатів, руйнація та неналежне збереження історичних пам’яток у місті можуть спричинити виключення історичного центру міста Львів зі списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що, насамперед, матиме негативні наслідки для іміджу України у світі як держави, що не здатна захистити та зберегти унікальну культурну спадщину.
Як відзначив у коментарі „Гал-info” член парламентського комітету з питань культури та духовності Ярослав Кендзьор, наскільки йому відомо, ЮНЕСКО занепокоєна тим, що об’єкти, якими вона опікується, знаходяться далеко не на тому рівні збереження, який має бути: «Як приклад можу навести ситуацію під час святкування 750-річчя Львова, коли під виглядом реставрації та ремонту будівельники просто захляпували історичні пам’ятники, фактично руйнувалася культура та архітектура центру міста Львова”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ