Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шульц закликав Януковича "не віддаляти Україну від цивілізованого світу"

Президент Європарламенту Мартін Шульц закликав українського президента Віктора Януковича не підписувати прийняті Верховною Радою закони.

Про це йдеться в його заяві.

"Я глибоко стурбований прийняттям Верховною Радою України законопроектів, які можуть обмежити основні свободи громадян, перешкоджати свободі зібрань та слова і обмежити діяльність неурядових організацій. Набуття ними чинності штовхатиме Україну назад до її авторитарного, радянського минулого"​, - сказав він.

За його словами, зазначені закони були прийняті непрозоро та з порушенням парламентських процедур, що "не є шляхом прийняття обгрунтованих законів".

"Я закликаю президента Януковича не підписувати законопроекти і простежити, щоб будь-які зміни в законодавстві відповідали міжнародним зобов'язанням України", - заявив Шульц.

Він нагадав, що для України двері в ЄС відкрита, але там хочуть бачити, що українська влада "має серйозні та щирі наміри" вступити в союз.

Однак "останні події є не тільки неповагою до волі людей, які протестують на Майдані, але також можуть віддалити Україну від Європі і, фактично, цивілізованого світу".

Глава комітету Європейського парламенту з питань закордонних справ Елмар Брок також висловив свою стурбованість подіями в Україні.

"Я стривожений тим, що відбулося вчора в українському парламенті. Не тільки тим, що закони були прийняті таким чином, який, безумовно, порушує основні демократичні норми. Їхнє призначення і наслідки явно суперечать міжнародним зобов'язанням , взятими Україною в якості члена та голови ОБСЄ, члена Ради Європи та партнера ЄС", - йдеться в його заяві, поширеній у Брюсселі.

За словами Брока, якщо Янукович підпише ці закони, то він "дасть чіткий сигнал своїм громадянам і міжнародним партнерам України, що він вводив їх в оману і ніколи насправді не сприймав принципи демократії , верховенства права та поваги основних свобод і прав людини".

"Наступні кілька годин продемонструють нам, якими є справжні прихильності Януковича", - підкреслив європейський політик.

Крім того, стурбованість прийняттям в Україні законодавства, що порушує основні права громадян, висловив Генсекретар Ради Європи Торбйорн Ягланд.

"Те, яким чином це широкомасштабне законодавство, що зачіпає основні права і судову систему, було терміново проведено через парламент без належного обговорення, неприпустимо. Будь-які закони, прийняті Україною, повинні відповідати букві і духу зобов'язань, взятих перед Радою Європи", - сказано в його заяві.

Ягланд також закликав українську владу переглянути прийняте законодавство.

Генсек Ради Європи також стривожений тим, що, відповідно до прийнятих законів, неурядові організації, що фінансуються з-за кордону, будуть визначені як "іноземні агенти".

Раніше подібні заяви зробили комісар ЄС з питань розширення та політики добросусідства Штефан Фюле і віце-президент Єврокомісії Кетрін Ештон.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ