Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шуркало вважає заробітчан із Галичини чи не найбільшими інвесторами нашої держави

Голова постійної депутатської комісії Львівської обласної ради з питань зв’язків з українцями за кордоном Володимир Шуркало на IV Всесвітньому  форумі  українців відзначив, що заробітчани є чи не найбільшими інвесторами нашої країни і вирішення проблем заробітчанства Галичини є над важливою необхідністю.
Делегація Львівської обласної ради на чолі з головою депутатської комісії з питань зв'язків з українцями за кордоном Володимиром Шуркалом взяла активну участь у роботі Всесвітнього форуму українців. Виступаючи, депутат зазначив, що для Львівської обласної ради одним з пріоритетних питань є вирішення проблем заробітчан за кордоном. Заради забезпечення власних сімей, заради виживання наші земляки за кордоном погоджуються на будь-яку чорну роботу, втрачають здоров’я, ризикують життям, потрапляють у брудні афери. Володимир Шуркало зазначив, що ця тенденція вже сьогодні демонструє свої негативні наслідки - руйнуються сім’ї, діти при живих батьках залишаються бездоглядними, заробітчани втрачають трудовий стаж на Батьківщині та відповідно отримують незахищену старість. Окрім того, голова депутатської комісії наголосив, що незахищеність наших громадян за кордоном негативно впливає на імідж України в світі. Поруч з тим, він звернув увагу і на те, що українські заробітчани є чи не найбільшим інвестором нашої держави. Для Західної України та зокрема Галичини проблема заробітчанства є надважливою та вимагає негайних дій. Зважаючи на це, постійна депутатська комісія з питань зв'язків з українцями за кордоном Львівської обласної ради запропонували вийти з пропозицією до Кабінету Міністрів України, МЗС України, обласних рад про закріплення за кожною з областей України одну з громад діаспори для підтримки та розвитку культурних, освітніх потреб, розвитку ділового співробітництва. Це варто скріпити відповідними угодами. Наступне - провести депутатські слухання з проблем трудової міграції за участю представників обласних рад регіону, МЗС і об'єднань українців у країнах трудової міграції та вийти з пропозицією підтримки програми створення Центрів допомоги громадянам України за кордоном при МЗС. Такі центри мали б надавати правову допомогу нашим співвітчизникам.
Окрім того, на думку Володимира Шуркала, варто щорічно організовувати зустрічі з представниками діаспори для обговорення підсумків спільної роботи за календарний рік та координації планів та формування бюджетних запитів на рік наступний.
Також, голова депутатської комісії запросив представників ділових кіл, бізнесменів та фінансистів діаспори до участі у VI ,,Міжнародному економічному форумі „Україна - ЄС", що відбудеться на початку жовтня у Львові.
Завершуючи свій виступ Володимир Шуркало наголосив, що лише коли українці єдині - вони стають сильними та можуть багато досягти.
У Києві з 18 по 20 серпня відбувався IV Всесвітній форум українців. У форумі взяло участь близько двох тисяч делегатів і гостей з п'ятдесяти країн світу. Серед головних питань порядку денного – резолюція по Голодомору та захист прав українських заробітчан за кордоном, так званої «четвертої хвилі еміґрації».
Вперше форум фінансується державними коштами. Міністерство культури і туризму виділило півтора мільйона гривень з держбюджету, 2 мільйони виділило Міністерство закордонних справ.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ