Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Шустер і політики оголосили про створення Комітету порятунку свободи слова в Україні

Телеведучий Савік Шустер і низка українських політиків і громадських активістів оголосили про створення Комітету порятунку свободи слова в Україні через «систематичні утиски журналістів і незалежних медіа».

Комітет порятунку свободи слова вимагає від президента України Петра Порошенка, прем’єр-міністра Володимира Гройсмана і спікера Верховної Ради Андрія Парубія припинити тиск на телеканал «3s.tv» і дозволити Шустеру працювати в Україні. 

Крім Шустера, ініціаторами створення Комітету виступили голова Одеської обласної державної адміністрації Михайло Саакашвілі, низка парламентаріїв з антикорупційної депутатської групи, зокрема Віктор Чумак, колишні журналісти Світлана Заліщук, Сергій Лещенко. До Комітету також увійшли екс-керівник проекту Insider Сергій Щербина, голова громадської організації «Антикорупційний рух», колишній голова СБУ Валентин Наливайченко, радянський дисидент Степан Хмара.

«Ми повинні відрізнятися від противника, – це свобода слова. Київ повинен бути столицею свободи на всьому пострадянському просторі. Система, яка приносить ось такі сюрпризи, має бути зруйнована», – сказав Саакашвілі. 

Телеведучий шоу «Шустер Live» Савік Шустер заявив увечері 26 квітня, що починає голодування на знак протесту проти того, що його позбавили дозволу на роботу в Україні. Раніше того ж дня стало відомо, що журналістові, який має канадське громадянство, анулювали дозвіл на роботу в Україні.

Згодом у Державній службі зайнятості України пояснили, що дозвіл на роботу в Україні Шустеру анулювали через відкрите кримінальне провадження стосовно нього. Водночас адвокат Шустера заявила, що він у вказаній справі є свідком. 

Стурбованість з приводу ситуації довкола журналіста, продюсера і ведучого Шустера висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

Президент України Петро Порошенко висловив сподівання на якнайшвидше врегулювання ситуації, а прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що доручив розібратися ситуації з анулюванням дозволу на працевлаштування в Україні Шустеру і оперативно врегулювати ситуацію відповідно до чинного законодавства.

28 квітня Державна служба зайнятості призупинила рішення Київського центру зайнятості щодо анулювання Шустеру дозволу на роботу в Україні. 

Також 28 квітня стало відомо, що ток-шоу Савіка Шустера «Шустер life» транслюватиме столичний телеканал «Київ». Перед цим міський голова Києва на своїй сторінці у Facebook запропонував телеведучому і журналістові Савіку Шустеру транслювати його ток-шоу «Шустер life» на комунальному телеканалі «Київ».

Зараз Шустер веде політичне ток-шоу «Шустер Live» на телеканалі 3S ТВ, він є гендиректором продакшн-компанії «Савік Шустер Студіо». Програма «Шустер Live» у різний час виходила в ефір на Першому Національному, телеканалі «Інтер», телеканалі «Україна» та каналах «24», «1+1», «112».

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ