Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Швидко провести вибори на окупованих територіях неможливо, навіть якщо Росія віддасть кордон, – голова КВУ

«Я знаю досвід проведення виборів на окупованих територіях на Кавказі. Досвід показує, що організувати вибори швидко просто неможливо. Має пройти рік, два, а то й п’ять років, доки це стане можливим». Таку думку висловив голова Комітету виборців України Олексій Кошель під час круглого столу, що відбувся в стінах ЛНУ напередодні.

Він зазначив, що навіть якщо території будуть деокуповані, знадобиться певний час, перш ніж там можна буде організувати вибори. Це пов’язано з нейтралізацією російської пропаганди, що промивала мізки людям впродовж двох років.

Утім, це не значить, вважає Олексій Кошель, що закон про вибори в ОРДО та ОРЛО не слід ухвалювати вже.

«Україна має ухвалити такий закон в рамках виконання Мінських угод. Це буде сильним кроком, який продемонструє бажання України виконати домовленості, що дозволить нам зберегти підтримку західних партнерів», – сказав громадський діяч.

Він додав, що нині точаться дискусії щодо формату виборів. Дехто пропонує внести зміни до існуючого закону про місцеві вибори. Однак, з точки зору Олексія Кошеля, найбільш логічно ухвалити одноразовий закон про вибори в ОРДО та ОРЛО, в якому врахувати особливості ситуації.

Йдеться про два важливі моменти.

По-перше, система виборів. Окупанти наполягають на мажоритарній системі, причому висуватися повинні тільки ті, хто мешкав на окупованих теренах Донбасу останні два роки. Україна стоїть на тому, що вибори мають відбутися за існуючою в Україні системою, й участь у них повинні мати можливість узяти всі українські політичні партії, зареєстровані ЦВК. А охорону порядку має забезпечувати українська поліція.

По-друге, виборці. Для проведення виборів слід актуалізувати реєстр виборців, забезпечивши право проголосувати переселенцям, а також не допустивши до виборів осіб, що співпрацювали з окупантами. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ