Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Сім цитат Етелли Чуприк про музику, Бога і родину

Її називають “богинею роялю”. Неперевершена піаністка і цікава особистість Етелла Чуприк дасть фортепіанний речиталь 23 березня у Львівському органному залі. Перед концертом ми зібрали кілька цитат Етелли Чуприк, щоб змалювати її портрет.

Про навчання музики:

– Поруч із нашим помешканням був спортзал. І коли мені було два з половиною роки, я крізь відчинені двері побачила там піаніно з білими “зубами”. Я зайшла, натиснула басову клавішу – злякалася і втекла. То було моє перше враження від інструмента. А оскільки мій дідо був чудовим скрипалем, одним із найкращих на Закарпатті, то скомандував, що треба купити піаніно. І коли його придбали, мої старші брати вчилися грати на ньому, а я тільки спостерігала. Але одного дня мама забула зачинити інструмент, і я грала все, що чула від братів. Тоді мама попросила чеха-вчителя, щоб він займався і зі мною, хоча він переконував, що для такої крихітки це ще зарано. Але якщо братів треба було заганяти до інструмента, то я проводила багато часу за ним, бо мені було цікаво. Фактично, у п’ять років я вже грала на різних урочистостях у нас у Виноградові: “Вальс” Шопена, різні оперети. А потім з’явилася моя фантастична вчителька Юдіта Гергель, яка мене формувала і заклала фундамент мого музичного виховання.

Про музичні конкурси:

– П’ятнадцятирічною я здобула першу премію на обласному конкурсі. Потім перемогла на конкурсі ім. М.Лисенка в Києві. Особливу радість мені приніс Міжнародний конкурс ім. С.Рахманінова. Потрапити до шістки кращих з-поміж сотень піаністів та отримати звання лауреата в Москві – не могло бути просто так. Там був весь Радянський Союз. А вже на Міжнародному конкурсі піаністів ім. Ф.Ліста у Будапешті відчула: треба або літати, або взагалі не грати! У 1994 році мені присудили золоту медаль і приз Володимира Горовіца на фестивалі Регіни та Володимира Горовіців. У тому ж році отримала звання заслуженої артистки України і стала головою Асоціації піаністів Львова та віце-президентом Всеукраїнської асоціації. Тоді я зрозуміла, що зі мною все гаразд. Але я ніколи не маю спокою, бо вважаю, що публіці треба себе віддавати сповна.

Про родину:

– Мій чоловік свого часу був одним із найкращих піаністів у консерваторії. До того ж дуже вродливий молодий чоловік, блакитноокий блондин, зі священницької родини. Ми познайомилися в грудні, а вже в березні я була в їхній хаті. У червні ми зіграли весілля, а за півроку готувалися до появи нашого первістка.

...

Старший син пішов моєю дорогою. Він теж піаніст, мій учень. Його дружина – так само моя учениця. Вони виглядають, як брат і сестра. І я вже маю онучку Софійку.

...

У мене є молодший синочок, надзвичайно талановитий хлопчик. Танцює брейк-данс, все про музику знає, але не грає. Тобто створений для життя.

Про ікони:

– Малюю ікони. Часто роблю це ночами або вдосвіта. А на 8-му ранку відчуваю велику радість. Мене ніхто не вчив малювати. Ніколи. Просто не маю можливості грати вночі . Для мене музика – моє природне існування, моє життя, моя радість, моє багатство. І через те, що не хочу шуміти вночі, я знайшла альтернативу – малярство. Воно додає до музики кольорів.

Про роботу митця:

– Мистецтво не терпить ледачихі фальшивих, або чужих і сторонніх! Постійна робота над виконанням творів породжує впевнену радість життя! Щоденна робота справжнього митця –  це проживання в часі з творами геніальних композиторів. Там нема місця на захоплення собою.

Про сенс життя:

– Бог створив спочатку музику, потім створив рояль і третьою – мене. Гадаю, далі нема чого говорити. Я живу для того, щоб грати на роялі.

Про майбутній концерт в Органному:

– Зустріч з вами, дорогі слухачі, в Органному залі -  дуже важлива. Акустика особлива!, Надзвичайне сприйняття звуків рояля! До зустрічі, дорогі!”

Фортепіанний речиталь Етелли Чуприк відбудеться 23 березня о 19:00 в Органному залі. В її виконанні прозвучать П'ять прелюдій і фуг із “Добре темперованого клавіру” Й.С. Баха, Соната К.310 В.-А. Моцарта,  "Аппассіоната" Л. В. Бетовена, три “Естампи” К. Дебюссі та "Павана на смерть інфанти" М. Равеля.

Квитки можна придбати:

- у касі Органного залу щодня з 13:00 до 19:00

- онлайн на Gastroli.ua - https://gastroli.ua/places/235

- у понад 20-ти касах Львова - https://gastroli.ua/network

Подія у Facebook: https://www.facebook.com/events/981233385360894/

Використані цитати з інтерв’ю Етелли Чуприк  “Закарпаттю онлайн”, “Урядовому кур’єру” та з її сторінки у Facebook.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ