Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Сімейного лікаря обрали майже 14 мільйонів українців

Станом на 29 липня майже 14 мільйонів українців обрали лікаря первинної ланки в ході загальнонаціональної кампанії "Лікар для кожної сім'ї". Про це повідомляє сайт Національної електронної системи охорони здоров’я "eHealth".

Так, з початку загальнонаціональної кампанії "Лікар для кожної сім'ї", яка стартувала 2 квітня в рамках реформи первинної ланки медичної допомоги, 13 млн 959 тис. 972 пацієнтів уклали декларації з лікарями первинної ланки - терапевтами, сімейними лікарями та педіатрами.

Також в системі E-Health станом на 29 липня зареєстровано 1 322 медичних заклади та 22 739 лікарів первинної ланки медичної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня ряд закладів первинної медичної допомоги почали отримувати фінансування від Національної служби здоров'я на підставі договорів за кількістю укладених з пацієнтами декларацій. 

За пацієнта віком від 18 до 39 років діє базовий тариф, який становить 370 грн, за дітей віком від 0 до 5 років діятиме віковий коефіцієнт 4 (1480 грн), віком 6-17 - віковий коефіцієнт 2,2 (814 грн); пацієнтів віком 40-64 років - віковий коефіцієнт - 1,2 (444 грн); за пацієнтів віком від 65 років - віковий коефіцієнт 2 (740 грн).

Водночас пацієнти, які ще не уклали декларацію з лікарем первинної ланки, будуть отримувати медичну допомогу на "первинці" в повному обсязі. Держава буде сплачувати за це медичним закладам до кінця року у вигляді субвенції 240 грн за кожного пацієнта. У наступному році базовий тариф планується підвищити до 450 грн.

Вибір лікаря відбувається виключно за бажанням пацієнта та не прив'язаний до місця реєстрації громадянина. Обрати лікаря можна в медичному закладі, на якому є позначка "Тут можна обрати свого лікаря". Для укладення декларації потрібно звернутися в медзаклад, де працює обраний громадянином фахівець, та повідомити про бажання укласти з ним декларацію. Для цього потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про народження для дитини. За дітей до 14 років декларацію укладає один з батьків.

Всі медичні послуги в межах первинної меддопомоги визначені Порядком надання первинної медичної допомоги та є безкоштовними для пацієнта.

Так, на первинній ланці будуть здійснюватися діагностика та лікування, профілактичні огляди, вакцинація, ведення неускладненої вагітності, невідкладна допомога, паліативна допомога, оформлення довідок. Безоплатно українці можуть отримати вакцинацію згідно з календарем щеплень, загальні аналізи крові, сечі, глюкози крові, загальний холестерин, вимірювання ареального тиску, електрокардіограму, вимірювання ваги, зросту, параметрів тіла, швидкий тест на вагітність, швидкий тест на тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити. 

13 липня 152 медичних заклади, які вже уклали договори з Національною службою здоров'я, отримали на свої рахунки 244 млн грн. 

25 липня Нацслужба здоров'я оголосила "другу хвилю" підписання договорів з медичним закладами первинної ланки. До кінця року всі Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) повинні перейти на нову систему фінансування.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ