Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Скаргу на дзвінок Трампа написав агент ЦРУ, який працював у Білому домі, — NYT

Скаргу на телефонну розмову президента США Дональда Трампа та українського лідера Володимира Зеленського написав співробітник Центрального розвідувального управління США, який працював у Білому домі.

Про це повідомляє The New York Times з посиланням на джерела, знайомі з агентом, передає Громадське.

За даними джерел видання, співробітник ЦРУ не працював у команді зв’язку, яка обробляє дзвінки з іноземними лідерами. Про поведінку Трампа він начебто дізнався під час «офіційних міжвідомчих справ».

За даними співрозмовників, автор скарги вже залишив Білий дім і продовжує роботу в ЦРУ. Інших відомостей про нього не наводять.

«Його скарга, яку оприлюднили 26 вересня, підтвердила, що він є аналітиком за освітою, і чітко дала зрозуміти, що він розуміється на американській зовнішній політиці щодо Європи, демонструючи витончене розуміння української політики та принаймні деякі знання закону», — пише видання.

Директор Національної розвідки США Джозеф Магвайр заявив на слуханнях у палаті представників Конгресу США, що зробить все можливе, аби захистити агента від переслідувань та зберегти його особу в таємниці.

«Гадаю, викривач зробив правильно. Ми повинні захистити тих, хто проявляє сміливість повідомляти про ймовірне правопорушення, чи то на полі бою, чи на робочому місці», — сказав він.

Магвайр наголосив, що скарга «заслуговує на довіру» і є «важливою», хоча й уточнив, що слідство стосовно справедливості суті скарги не було проведено.

Нагадаємо, 26 вересня комітет з питань розвідки оприлюднив скаргу інформатора щодо ймовірного тиску Трампа на Зеленського, аби той «дав хід» справі проти Джо Байдена, основного конкурента Трампа на виборах. Трамп назвав скаргу фальшивкою.

Білий дім оприлюднив стенограму липневої розмови Трампа і Зеленського. У ній Зеленський каже, що наступний генпрокурор буде «стовідсотково його людиною» і займеться справою Байдена.

24 вересня у Палаті представників США запустили процедуру імпічменту Трампу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ