Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Скільки коштують квартири в різних районах Львова та як змінилася вартість житла за 2018–2019 роки?

Район, у якому розташована квартира, безпосередньо впливає на якість життя. Від розташування залежить безпека, доступ до інфраструктури, а також витрати часу на проїзд. Через це тотожна нерухомість відрізняється за ціною.

Команда порталу «Рієлтор» вирішила допомогти львів’янам із вибором житла. Задля цього фахівці порівняли вартість у різних районах міста. Ще компанія проаналізувала, як змінилася ціна «вторинки» в порівнянні з 3 кварталом 2019 року.

Головні тенденції ринку

Як і в інших великих містах України, у Львові найдорожчі квартири розташовані в центрі — у Галицькому районі. Наступним йде Личаківський — він лежить поруч і вважається комфортним. А найдешевшим у місті виявився Залізничний. Середні позиції за зменшенням вартості зайняли Франківський, Шевченківський та Сихівський.

Ціни на однокімнатні стабільні у всіх районах

Водночас ринок продажу квартир Львова продемонстрував свої особливості. Ціни на житло невеликої площі в центрі мінімально відрізняються від вартості нерухомості в спальних масивах, що нетипово для великих туристичних міст. У Галицькому однокімнатні дорожчі на 13 %, ніж у найдешевшому Залізничному, — 37 і 32 тис. дол. відповідно. Між лідером і районами, які зайняли середні позиції, різниця становила лише 8–11 %. Втім, ціни три- і двокімнатних квартир розходяться в ширшому діапазоні.

Двокімнатні: за які райони треба доплатити

Найдешевшу квартиру такого типу можна знайти в Залізничному. Середня ціна становить лише 42 тис. дол., що на 34 % менше, ніж у найдорожчому — Галицькому.

У Личаківському та Франківському квартири мають рівні ціни — 50 тис. дол. Аби заощадити, варто звернути увагу на Сихівський та Шевченківський, тут вартість нижче на 2–5 тис. дол., ніж у попередніх.

Трикімнатне житло: у центрі на 45 % дорожче

Найбільша різниця в цінах спостерігається в цьому секторі нерухомості. Галицький обігнав Сихів на 45 % — 98 і 53 тис. дол. У середині рейтингу розташувалися Личаківський та Франківський, відрив від лідера — 25–30 %. А Шевченківський та Залізничний із середніми показниками в 60 і 57 тис. дол. — наближаються до кінця рейтингу.

Райони, у яких ціни ростуть найшвидше

Найбільше подорожчали однокімнатні в Личаківському — на 20 %. Також значно зросла вартість у Залізничному — на 18 %.

А якщо казати про район, у якому ціни змінилися найбільше, — це Сихівський. З 3 кварталу 2018 до 3 кварталу 2019 однокімнатні подорожчали на 17,2 %, двокімнатні — на 15,4 %, а трикімнатні — на 12,4 %. Також район утримує лідерство зі зростання цін у секторі 2- і 3 кімнатних.

Але тим, хто планує купувати житло в цих частинах Львова, не варто хвилюватися через подорожчання. Команда порталу «Рієлтор» вважає, що середні ціни не повною мірою відображають динаміку. Найімовірніше, у районах, де квартири подорожчали на 15–20 %, збільшилася кількість нового житла. Найчастіше це «вторинка» в будинках віком до 10–15 років: перші власники вирішили продати нерухомість, що і вплинуло на статистику.

Райони, де ціни майже не зросли

Найповільніше дорожчали квартири в Шевченківському районі. Одно- та двокімнатні виросли трохи менше ніж на 7 %, а трикімнатні — на 5,3 %. Але мінімальне збільшення цін трикімнатних — у Личаківському районі — усього 3 %, із 71 до 73 тис. дол.

Дізнатися більше про ціни на нерухомість у Львові можна на порталі Rieltor.ua Також тут є можливості для публікації оголошень, пошуку пропозицій із продажу та оренди від власників і агенцій. Ще на сайті можна вибрати компанію або приватного фахівця, які проводять операції з нерухомістю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ