Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Слідчі закрили майже 74% кримінальних проваджень по місцевих виборах в Україні 2015 року, - ОПОРА

За даними ОПОРИ, які були отримані протягом липня – жовтня 2016 р., на чергових місцевих виборах в Україні було зареєстровано 422 кримінальні провадження за статтями 157-160 Кримінального кодексу України. Про це сьогодні, 7 листопада, розповіли під час публічного обговорення «Результати розслідування кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян на місцевих виборах-2015».

Власне, на чергових місцевих виборах в Україні 2015 р. кількість розпочатих кримінальних проваджень стала найбільшою порівняно з позачерговими виборами Президента та Верховної Ради України. Якщо на місцевих виборах 2015 р. було розпочато 422 досудові розслідування, то на позачергових виборах народних депутатів України 2014 р. ця кількість була меншою на 73 розслідування (349). Натомість на позачергових виборах Президента України було розпочато 150 розслідувань. Зростання кількості досудових розслідувань на чергових місцевих виборах 2015 р. пояснюється як великою кількістю кандидатів на локальних виборах різних рівнів, так і певною активізацією правоохоронних органів у аспекті реагування на повідомлення різних суб’єктів виборчого процесу.

Найбільше досудових розслідувань стосувалися підкупу виборців – 159, розслідувань за статтею 160 Кодексу та випадків перешкоджання виборчому праву громадян, роботі виборчої комісії та офіційного спостерігача – 97 розслідувань (стаття 157). Достатньо масовими були розслідування за статтею 158-1 (78) та статтею 158 (71). Нечисленними були розслідування за статтями Кримінального кодексу 158-2 (незаконне знищення виборчої документації) – 9, 159-1 (Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму) – 7. Лише одне досудове розслідування проводилося за статтею 159 Кримінального кодексу України (порушення таємниці голосування).

Станом на 21 жовтня 2016 року слідчими було прийнято рішення закрити майже 74% кримінальних проваджень, розпочатих на чергових місцевих виборах в Україні. З 442 кримінальних проваджень 311 було закрито, 66 завершилися направленням до суду обвинувальних актів, таким чином 45 досі розслідуються.

У Львівській області до правоохоронних органів під час проведення місцевих виборів у 2015 році надійшло 196 заяв та повідомлень про правопорушення та інші події, пов’язані з виборчим процесом, зареєстровані в Журналі єдиного обліку. За 5 фактами складено протоколи про адміністративні правопорушення, які скеровані в суди для притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення, що стосуються чергових місцевих виборів 2015 року у Львівській області, 153 звернення розглянуто у порядку передбаченому Законом України “Про звернення громадян”. Всього розпочато 6 кримінальних проваджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ