Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Сліпота львівських податківців

Вже третій місяць на Львівщині не вщухають скандали у ЗМІ з відшкодуванням податку на додану вартість (ПДВ) ГУ ДПС у Львівській області.

Неодноразові публікації журналістів доводили, що десятки мільйонів гривень відшкодовані компаніям з можливими ознаками фіктивності. Мало того, також через громадські організації відмиваються великі суми. Їх також можуть очолювати підставні особи – навіть безхатьки, а їх адреси та власники часто пов’язані між собою.

А що ж львівські податківці? Вони продовжують удавати, що нічого поганого не відбувається. Однак, не все так добре, як здається. У нашому розслідуванні мова вже йтиме, не про відшкодоване ПДВ, а про ПДВ, яке планують відшкодувати сумнівним компаніям у ГУ ДПС Львівської області вже наступного тижня. Тобто, фактично відшкодування вже погоджено податковою, але гроші ще не надійшли на рахунки фірм.

Як стало відомо нам з наших джерел, серед компаній яким підтвердили бюджетне відшкодування ПДВ протягом серпня та першої половини вересня є ряд підприємств з ознаками ризикованості. За нашими даними, інспектори львівської податкової під час проведення камеральних перевірок не прийняли до уваги ознаки ймовірної фіктивності цих фірм - відсутність складів, офісів, транспортних засобів, нарахованих доходів. Тобто, банально основних засобів, без яких будь-яка компанія просто не зможе нормально вести свою господарську діяльність.

Отже, першою компанією, яка очікує на відшкодування ПДВ на суму 51 млн гривень є ТОВ «МІТ КО», яка зареєстрована за львівською адресою - вулиця Богдана Хмельницького, будинок 176. Ця адреса є місцем масової реєстрації суб’єктів господарювання. Їх там аж 104. Але найцікавіше навіть не це. У звітності компанії, є ще одна адреса - вулиця Богдана Хмельницького, 302. За документами, там мав би бути склад «МІТ КО». Як-не-як основним видом діяльності фірми є оптова торгівля фруктами й овочами. Але коли ми приїхали глянути на склад за зазначеною адресою, то знайшли там лише…заправку «ОККО».

Ще однією компанією, яка має отримати відшкодування ПДВ є ПП «Мілк ленд» директором і власником якої є Гуска Олександр Васильович. Пан Гуска є також власником та директором ТОВ «Мілопіта». На двох ці підприємства мають отримати від держави 51 млн. гривень ПДВ. Основними видами діяльності компаній є оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями, жирами, фруктами та овочами. Однак, за нашими даними, у вищеперелічених підприємств просто відсутні торгові площі та складські приміщення, які необхідні для здійснення такої діяльності. Та ще й оптової.

ТОВ «Файна садовина», має отримати з державного бюджету майже 4 млн гривень відшкодування податку на додану вартість. Директором та власником фірми є такий собі Фірко Тарас Іванович. Свого часу він був керівником ТОВ «Вестпрофібуд». Але з кінця березня 2020 року і до сьогодні його на цій посаді змінила Фірко Ольга Миколаївна (ймовірно, родичка Фірко Т.І.). Вона також є директором Підприємства об’єднання громадян «Здорова їжа» Громадської організації Організація осіб з інвалідністю «Новий шлях Галичини» (ПОГ «Здорова їжа» ГО «ОІ «Новий шлях Галичини»). Засновниками цієї громадської організації є Кшишевська Оксана Мирославівна та Даниляк Олександра Михайлівна. Даниляк Олександра Михайлівна є також засновником ТОВ «ЕКСПРОМ-ТОРГ» щодо якого застосовані спеціальні економічні санкції, згідно з рішенням РНБО України від 2 квітня 2021-ого. Натомість ГО «ОІ «Новий шлях Галичини» числиться в засновниках ПОГ «Галичанка ЛВ». Про цю громадську організацію раніше вже писали журналісти і стверджували, що у Львівській області існує ціла схема по відшкодування ПДВ підприємствам, заснованими організаціями осіб з інвалідністю.

Ця публікація фактично є публічним зверненням до ГУ ДПС у Львівській області, щоб вони ретельніше перевірили вищеперелічені компанії, яким планують відшкодувати ПДВ. Якщо ж факт перерахування все-таки відбудеться, то у справу вже мали б втрутитися правоохоронні органи. 106 мільйонів – це серйозна сума для країни, де йде війна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ