Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Смерті дитини з Дрогобича можна було уникнути, якби їй вчасно надали потрібне лікування – висновки комісії

Дев’ятирічна Анастасія Кузнєцова з Дрогобича померла від пневмонії, також у дитини було знайдено вірус грипу типу «В». Втім, за вчасно розпочатого правильного лікування дівчинку можна було врятувати. Такими є висновки комісії Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА. Про це повідомила прес-служба ГУОЗ ЛОДА.

Як інформує прес-служба, за фактом смерті дитини Анастасії К., 2001 р. н. спеціально створеною комісією ГУОЗ ЛОДА (Наказ №1013 від 07.12.2010 р.) було проведено службову перевірку.

В процесі перевірки комісія дійшла висновків:

«Безпосередньої причиною смерті дитини К. Анастасії є гостра дихальна та серцево-судинна недостатність, зумовлена двобічною полісегментарною зливною гнійною пневмонією з множинними абсцесами та лівобічним гнійно-фібринозним плевритом вірусно-бактерійної етіології (результати: дослідження методом ПЛР – виявлено грип типу «В»,  бактеріологічне дослідження  виділено культуру S.aureus).

Захворювання супроводжувалось швидкими темпами прогресування вірусно-бактерійного процесу, неухильним наростанням проявів легеневої, а згодом і серцево-судинної недостатності, що призвело до системних незворотніх змін.

Визначальним чинником злоякісного перебігу захворювання та настання летального наслідку є відсутність адекватного лікування, насамперед, призначення антибіотиків з першого дня захворювання.

Медичні працівники, що приватно лікували дитину в домашніх умовах (достовірно встановити їхні прізвища комісії не вдалося, батьки не розголошують прізвищ), не діагностували у дитини пневмонію, недооцінили важкість стану дитини, не призначили своєчасного і адекватного лікування.

На момент поступлення К. Анастасії у Дрогобицьку міську дитячу лікарню дитина перебувала у термінальній стадії хвороби. Реанімаційні заходи у відділенні анестезіології Дрогобицької міської дитячої лікарні проводилися у повному обсязі у відповідності до наказу МОЗ України №437 від 31.08.2004 «Про затвердження клінічних Протоколів надання медичної допомоги при невідкладних станах у дітей на шпитальному і дошпитальному етапах».

Смерть дитини можна було попередити за умови вчасно розпочатого адекватного лікування, яке не було призначене, оскільки батьки дитини не зверталися за допомогою до територіальної педіатричної служби.

Висновки комісії за результатами службового розслідування будуть передані ГУОЗ ЛОДА до правоохоронних органів».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ