Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Собор Російської Старообрядницької Церкви вирішив зняти з розгляду питання про канонізацію першодрукаря Івана Федорова «як непідготовлене»

Собор Російської Старообрядницької Церкви, що проходив 14-16 вересня в українському селі Біла Криниця Глибоцького району Чернівецької області, вирішив зняти з розгляду питання про можливість канонізації іконописців Андрія Рубльова і Данила Чорного, а також першодрукаря диякона Івана Федорова «як непідготовлене», і доручив спеціальній комісії з канонізації продовжити подальше вивчення їхніх життєписів та інших матеріалів. Про це повідомляє Релігійно-інформаційна служба України з посиланням на сайт «Седмиця.Ru».

Єрархи також висловили своє ставлення до штучного запліднення людини, визнавши «неприпустимим використання штучного (екстракорпорального) запліднення людини як такого, що порушує Христову заповідь «Не убий».
Собор також рекомендував бездітним подружжям скористатися правом усиновлення.
Іван Федоров — російський і український першодрукар. Першу книгу, яку він видав, був «Апостол» (1564).
Наприкінці 1566 року у зв’язку з переслідуванням з боку вищого російського духівництва та боярства змушений був залишити Москву і переїхати до Великого князівства Литовського, працював у містечку Заблудові в друкарні магната Г. Хоткевича.
У вересні 1572 року Федоров перебрався до Львова, де заснував друкарню. У 1574 році уклав і надрукував перший східнослов’янський посібник — «Буквар» з граматикою, здійснив друге видання «Апостола» з автобіографічною післямовою.
В 1577-1582 роках жив в Острозі, де заснував друкарню й видав знамениту Острозьку Біблію; книга була на той час неперевершеним зразком філологічного опрацювання тексту і майстерності поліграфічного виконання.
Після смерті Федорова обладнання його друкарні перейшло у власність Львова.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ