Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Софія Ступко: турклуб «Манівці» – справа мого життя

Підприємиця Софія Ступко, львів’янка, яка активно розвиває свій бізнес, яка знає який шлях повинен пройти підприємець на дорозі влаштування своєї справи. Вона стала фіналісткою V національного конкурсу для бізнес-леді «Підприємницький талант України 2016», організатором якого виступає компанія Amway.

Її турклуб «Манівці», що розміщений у Львові на вул. Анатолія Вахнянина, переміг у номінації «Соціальний бізнес». Проект спрямований на організацію активного корпоративного, індивідуального, дитячого та сімейного відпочинку, а отриманий прибуток ре-інвестується на побудову соціальних спортивних об’єктів (мультиспортивний соціальний зал «Манівці» та Березинська спортивна школа) та організацію громадських заходів. Про те, як будувати свій бізнес і досягати успіху, Софія розповідає далі.

Якими якостями повинен володіти підприємець, щоб домогтися успіху?

Підприємництво – непросте заняття. Це велика відповідальність, адже ти сам керуєш цілим проектом, а не просто виконуєш частку якоїсь роботи. Навантаження величезне, тому щоб стати успішним підприємцем, людина в першу чергу повинна бути наполегливою. Цілеспрямованість, невідступність допомагають йти до мети за будь-яких обставин, незважаючи на невдачі та перешкоди. Така впертість і вміння доводити почату справу до кінця з’являються, коли займаєшся улюбленою справою, що приносить задоволення.

Які ключові принципи побудови успішного бізнесу ви можете назвати?

Я керуюся двома основними принципами, від яких, на мій погляд, залежить успіх. Це принцип організованості – успішний підприємець повинен вміти налагодити роботу всередині команди та ззовні – з партнерами, взаємодію з суспільством, тощо. І другий принцип – це навчитися бути не начальником, який десь там керує, а лідером, членом команди, який веде її за собою та плідно працює зі своїми колегами.

Що для вас найважливіше в підприємництві? Чому ви обрали саме цей шлях?

Для мене особисто це свобода вибору та залежність тільки від своїх рішень. Це також можливість обирати власний шлях. Я вбачаю перевагу підприємництва в колі спілкування, в яке потрапляєш, коли починаєш займатися бізнесом. Зазвичай, це активні, амбітні, талановиті люди, які постійно розвиваються, бажають приносити користь і створювати краще майбутнє. Це дуже надихає.

З якою основною проблемою (проблемами) ви зіткнулися, реалізовуючи ідею свого бізнесу?

Найбільшою проблемою для мене завжди була та залишається нестача часу. Доби просто не вистачає на всі плани та ідеї, які хочеться якнайшвидше реалізувати. Тому тайм-менеджмент – це не просто сучасний тренд, а справді дуже-дуже важлива навичка, яка конче необхідна кожному підприємцю. Крім того, думаю, кожен успішний підприємець із цим стикався, від самого початку треба дуже багато вчитися. Жоден навчальний заклад, на мою думку, не дає достатньо знань для успішного старту бізнесу, тому треба йти фактично наосліп. Проте, якщо ви готові постійно навчатись заповнювати пробіли та розвиватися – все вийде.

Який початковий капітал потрібно мати, щоб розпочати туристичний бізнес у Львові?

У сфері соціального підприємництва зазвичай справу розпочинають з уже наявних ресурсів. Так було і у нашому випадку - ми стартували з власного спорядження і поступово нарощували оберти. Так, цей процес зайняв майже 10 років, але все ж доводить, можна розпочати бізнес і без великого стартового капіталу.

Чи доводилось вам давати хабарі?

Ні. Наша принципова позиція – не брати та не давати хабарі. На щастя, ми навіть не стикалися з подібною ситуацією. У будь-якому випадку ми б шукали законний шлях вирішення будь-якого питання.

Туристична галузь в Україні переживає спад, чи позначилось це на вашому бізнесі?

На щастя, криза нас оминула. Попит на активний і корпоративний відпочинок, який ми організовуємо, залишається на досить високому рівні. Тішить також те, що здоровий і активний відпочинок стає все більш популярним. За час роботи ми не тільки реалізували безліч індивідуальних (чи групових) походів, корпоративних свят, але й заснували мультиспортивний соціальний зал «Манівці» та Березинську спортивну школу, а також на постійній основі проводимо близько 50 подій щороку, включаючи масштабні фестивалі активного туризму «Манівці»: на початок 2016 ми організували вже 9 таких і ще два фестивалі «Простір Музики і Руху “НебуХАЙ!”», кожен із яких зібрав по 1 500-2 000 учасників.

Уряд планує піднімати мінімальну заробітну плату до 3 200 грн. Як ви вважаєте, чи позначиться це на функціонуванні вашого бізнесу?

З огляду на специфіку нашої справи, на нас це не дуже позначиться. Будемо сподіватись, що для інших підприємців це також не стане надмірним тягарем. З іншого боку, хотілось би вірити, що додаткові кошти, які повернуться державі у вигляді стягнень, будуть спрямовані в правильне русло та використані з користю для всього українського суспільства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ